Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura zůstane dva týdny bez ministra, uvedl Babiš. ‚Stejně budou vládní prázdniny‘

Česko

  8:40
PRAHA - Česko už mělo párkrát člena vlády bez portfeje čili ministerstva, ale ještě nikdy ministerstvo bez člena vlády, který by je řídil řádně nebo v pověření. A přesně takový je teď další scénář, který vzešel ze včerejší schůzky premiéra s prezidentem v rámci dalšího kola vládní krize.

Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem (vlevo), ilustrační foto. foto: ČTK

ČSSD ve čtvrtek projedná výsledek lánské schůzky. Předtím se Hamáček sejde s Babišem

Po zhruba hodinovém jednání předseda vlády Andrej Babiš (ANO) odjel bez komentáře, posléze na sociální síti shrnul výsledek – prezident odvolá k 31. červenci Antonína Staňka z ministerstva kultury a o nominaci ČSSD na jeho nástupce rozhodne zhruba v polovině srpna.

To ovšem znamená, že na dva týdny by podle dosavadních zvyklostí měl být někdo pověřen řízením resortu, buď premiér, nebo předseda strany, do jejíž správy daná gesce spadá. Jenomže s tím premiér nepočítá.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a prezident Miloš Zeman na jednání.
Andrej Babiš, Miloš Zeman a Jan Hamáček jednají o budoucnosti ministra kultury...

„Do té doby nikdo pověřen nebude, o své úseky se budou starat náměstci a vše se následně vyřeší. Pokud nebude ministr cirka po dobu dvou týdnů, chod ministerstva to neohrozí. Stejně v tu dobu budou vládní prázdniny, takže vláda ani nebude zasedat,“ sdělil LN premiér.

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana. Pro bylo 48 ze 75 přítomných senátorů

Pro ČSSD je to další zrádná voda, v níž se má zkusit neutopit. Vicepremiér a šéf strany Jan Hamáček již dříve řekl, že sociální demokracie žádného jiného nominanta nedodá a ani on se neujme dočasného řízení. Mělo to ale vést k tomu, že Miloš Zeman jmenuje Michala Šmardu, ne že resort osiří.