Hlavní obsah

Aplikace v mobilu zachraňuje zrak

Právo, Vladimír Klepáč

Nová česká mobilní aplikace Eye Check umí zachránit lidem zrak, potažmo život. Je totiž schopna rychlou analýzou fotografie pořízené mobilem zjistit, zda dotyčný netrpí leukokorií. Jde o oční vadu signalizující hned několik závažných onemocnění.

Foto: Foto – archiv Alistar Scott

Ilustrační snímek dítěte s leukokorií, na němž je patrný příznak onemocnění, jímž je bělavý svit.

Článek

Člověk ani nemusí při pořizování snímku tušit, že je vážně nemocný. K odhalení leukokorie přitom stačí i nekvalitní foto. Většina lidí nad takovýmto snímkem pobaveně zakroutí hlavou, neboť na něm mají červené oči. Ty ale lze za pár vteřin odstranit v počítačovém programu. U nemocných je to jiné – jejich oči svítí do běla.

„Kočičí oči jasně signalizují vážné onemocnění. Uživatel s takovýmto snímkem by měl co nejdříve vyhledat lékaře,“ řekl Právu tvůrce aplikace Pavel Hřebíček z fakulty informatiky brněnského Vysokého učení technického (VUT). Vytvořil ji za pomoci oční lékařky Barbory Žajdlíkové z brněnské fakultní nemocnice.

Aplikaci na 1600 fotografiích naučili rozeznávat pacienty s leukokorií. Stačí si jen s její pomocí udělat tzv. selfíčko, tedy vyfotit se, a počkat pár vteřin.

Červené oči vznikají na nekvalitním snímku u zdravého člověka, protože paprsek světla projde zornicí a odrazí se zpět v oku od prokrvené cévnatky. U nemocných je ale mezi zornicí a cévnatkou překážka, což si nemusí uvědomovat. Nenastává odraz, ale vzniká bělavý svit.

Zvířata mají na nevydařených fotkách bělavé, až tyrkysové oči. U nich se světlo odráží od vrstvy zvané tapetum lucidum, tedy od části oka, již člověk nemá.

Efekt kočičího oka se projevuje u nedonošených dětí, u pacientů s nádorovým onemocněním oka, u lidí s vrozeným zákalem oční čočky a také u osob trpících toxoplazmózou a toxokarózou, závažnými přenosnými parazitickými onemocněními šířenými psy a kočkami.

Programu si cení v Mexiku i Íránu

Vývojář s lékařkou nejprve aplikaci naučili na stovkách fotografií, které oko je zdravé a které nemocné. V testovací fázi jí pak předložili 556 dalších snímků. Eye Check vše správně určil u 98,14 procenta snímků, což je podle odborníků velmi slušný výsledek.

Hřebíček následně vytvořil aplikaci v češtině a také v angličtině. Ta je již několik týdnů zdarma ke stažení na celém světě. Využili ji už nejen Evropané, ale i Kanaďané, Íránci, Mexičané nebo Nikaragujci.

„Řekl jsem si, že vytvořím něco jednoduchého a praktického, co by mohlo pomoci co největšímu počtu uživatelů. Eye Check je orientačním vyšetřením. Může napomoci k tomu, aby se pacient dostal k lékaři co nejdříve, čímž se zvyšují jeho šance na uzdravení,“ dodal Hřebíček.

Podrobnosti o leukokorii i aplikaci naleznou zájemci na www.eyecheck.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám