Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Špindlerův Mlýn. Na Špindlmanovu misi nebo na kole za zvířátky

Cestování

  5:18
Na své cyklistické a turistické vyžití láká Špindlerův Mlýn sportovní nadšence už řadu let. Poslední sezóny ale intenzivně cílí i na rodiny s dětmi, takže se sem můžete vydat i za zábavně naučnými stezkami nebo sjezdem na terénních koloběžkách.

Podobně méně náročná je prostřední část trati Deep Forest, která začíná přejezdem po široké lávce, nabídne nějaký menší skok, který se dá ale i objet a pak už se hravě klikatí po jednoduchém lesním trailu lesem (dříve tato část byla díky kořenům poměrně technicky náročná, dnes je do velké míry vyhlazená a vyskládaná placatými kameny). foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Začínáme výjezdem sedačkovou lanovkou na vrchol Medvědína, odkud se vydáváme na letošní novinku – Špindlmanovu misi. Jde o skoro desetikilometrový pěší okruh pro rodiny s dětmi, který vás protáhne přes Horní Mísečky zpátky k nástupu lanovky na Medvědíně. Děti po cestě odpovídají na nejrůznější otázky a dostávají zábavné úkoly, které můžou zkoušet s celou rodinou – například kdo dokáže udělat nejvíc poskoků na jedné noze za sebou.

Letos je nově Deep Forest prodloužená o technický úsek v lese, který je v tuto...
Podobně méně náročná je prostřední část trati Deep Forest, která začíná...

Pokud byste na Medvědíně chtěli zažít spíš nějaký ten adrenalin, půjčte si u výstupu lanovky terénní koloběžku s odpruženou vidlicí a vydejte na jeden ze značených sjezdů. Kratší červený vede přes Horní Mísečky po sjezdovce zpátky k nástupní stanici na Medvědín (5,5 km a 45 minut), delší modrá vás protáhne kolem Harrachovo skály a zpět do Medvědína kolem Labské přehrady (9,5 km, 90 min). Na koloběžky můžete využít zvýhodněného balíčku tzv. Fun Ticketu, se kterým vás kombinace jízdy lanovkou a zapůjčení koloběžky vyjde na 450 Kč.

Špindlerův Mlýn v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 2 h
  • Celodenní jízdné bikepark dospělí 490 Kč
  • 1 jízda lanovkou nahoru (na pokladně) 300 Kč
  • 1 jízda lanovkou nahoru (3 a více dní dopředu přes e-shop) 250 Kč
  • Provozní doba lanovky Každý den 8:00 – 12:00, 13:00 -18:00 každou půlhodinu
  • Zapůjčení elektrokola (1 den) 750 Kč (i s helmou)
  • Zapůjčení horského kola (1 den) 350 Kč (i s helmou)
  • Zapůjčení sjezdového kola (1 den) 850 Kč
  • www.skiareal.cz

My jsme si vyzkoušeli kratší variantu, která na začátku zahrnuje sjezd po šotolině a následně vás po hladké asfaltce dovede na Horní Mísečky. Z Míseček dolu k nástupu lanovky už nabral sjezd trochu toho terénního charakteru, takže odpružená vidlice přišla vhod. Finální úsek prudkým terénním sešupem pak potěší milovníky rychlé jízdy, rodince s menšími dětmi bych tu doporučila zvýšenou opatrnost. Méně terénu a i nějaké to odrážení se pak nabídne modrá varianta.

Ve Svatém Petru jsme si zkusili další letošní novinku, kterou je zábavně naučná cyklostezka „Jízda za zvířátky“. Startuje u výstupu lanovky na Pláni, je dlouhá přes 7 km a končí opět u nástupu na lanovku ve Svatém Petru. Trasa vede po zpevněné cestě převážně z kopce, pouze za Krásnou Plání je potřeba trochu šlápnout do pedálů po vrstevnici. Po cestě se dozvídáte zajímavosti o zvířátkách žijících v Krkonoších a také tady můžete plnit zábavné úkoly – například si zaběháte jako jezevci nebo si protáhnete záda jako lišky. Průvodní mapku k cyklostezce získáte na pokladně ve Svatém Petru. I v rámci „Jízdy za zvířátky“ můžete využít Fun Ticket, který zahrnuje 1 jízdu lanovkou a zapůjčení e-biku na 3 hodiny za 590 Kč.

Ve Svatém Petru zabavíte nejmenší děti na dětském hřišti na Pláni, na Medvědíně pak na Meďánkovo dětském hřišti u výstupu lanovky. Kromě nejrůznějších prolézaček a houpaček se tu děti vyřádí i na vzduchové trampolíně. Vstupy na obě hřiště jsou zdarma.

Špindl je známý i díky svému bikeparku, který tu pravidelně brousí sjezdaři, trať Freeride si ale můžou střihnout klidně i pohodáři na celopéru. Trať Freeride vás na začátku protáhne křížem krážem po sjezdovce ve dlouhých i kratších zatáčkách a poté houpavou pěšinkou na kraji lesa, což je můj nejoblíbenější úsek z celého bikeparku – je jednoduchý a kdo chce, může si poskočit, kdo nechce, tak všechno přejíždí. V druhé polovině trati se přidají dřevěné lávky a dřevěné zatáčky, vše se dá ale v pohodě přejíždět nebo klidně míjet. Konec trati Freeride se nese opět ve stylu křížení sjezdovky po terénní pěšině.

Podobně méně náročná je prostřední část trati Deep Forest, která začíná přejezdem po široké lávce, nabídne nějaký menší skok, který se dá ale i objet a pak už se hravě klikatí po jednoduchém lesním trailu lesem (dříve tato část byla díky kořenům poměrně technicky náročná, dnes je do velké míry vyhlazená a vyskládaná placatými kameny). Letos je nově Deep Forest prodloužená o technický úsek v lese, který je v tuto chvíli plný kořenů, takže jej doporučuji jen zkušeným bikerů, kteří se nezaleknou ani prudších úseků.

Jak ve Svatém Petru, tak na Medvědíně najdete půjčovnu kol či elektrokol a velmi moderní sportovní obchody, kde můžete zakoupit veškeré oblečení na sport a turistiku a také řadu originálních suvenýrů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!