Francouzské automobilce Renault klesl za prvních šest měsíců letošního roku čistý zisk o více než polovinu na 970 milionů eur (24,8 miliardy korun). Hospodaření negativně ovlivnila slabá poptávka po autech a hluboký propad zisku jejího aliančního partnera, japonského Nissanu, v důsledku skandálu Carlose Ghosna. Nižší byly i příjmy a automobilka v prohlášení současně varovala, že příjmy mohou klesnout i za celý letošní rok.

Příjmy se za leden až červen snížily o 6,4 procenta na 28,05 miliardy eur. Příjmy automobilové divize klesly o 7,7 procenta. Důvodem byl hlavně slabší prodej ve Francii, ale také v Turecku a Argentině. Provozní zisk se snížil o 13,6 procenta na 1,654 miliardy eur.

"Vzhledem k poklesu poptávky skupina nyní očekává, že příjmy za rok 2019 se budou blížit loňskému roku," uvedl Renault. Opustil tak dřívější výhled, ve kterém slíbil, že příjmy bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů stoupnou.

Automobilový sektor zasáhl široký útlum, což přimělo některé firmy varovat před ziskem a zkomplikovalo problémy Renaultu a Nissanu. Obě automobilky se snaží obrátit stránku za obdobím Ghosna, bývalého šéfa jejich aliance, který nyní čeká na soud v Japonsku kvůli finančním machinacím. Ghosn obvinění popírá.

Zisk Renaultu výrazně zasáhl pokles zisku jeho aliančního partnera, ve kterém má podíl 43,4 procenta. Nissan po propadu zisku, ze kterého obviňuje Ghosna a jeho styl vedení, ruší po celém světě 12 500 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Nissan musí propustit devět procent zaměstnanců

Provozní zisk japonské automobilky Nissan Motor v prvním finančním čtvrtletí meziročně klesl o 98,5 procenta na 1,6 miliardy jenů (zhruba 340 milionů korun). Firma ve středu rovněž oznámila, že hodlá snížit výrobu o deset procent a zrušit 12 500 pracovních míst. To odpovídá zhruba devíti procentům její celkové pracovní síly.

Provozní zisk Nissanu v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, výrazně zaostal za očekáváním analytiků. Ti jej podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 39,5 miliardy jenů. V celém finančním roce očekává automobilka pokles zisku o 28 procent na 230 miliard jenů, tedy na nejnižší úroveň za více než deset let, napsala agentura Reuters.

Nissan se v poslední době potýká se slabou poptávkou, růstem nákladů a negativními důsledky obvinění bývalého šéfa Carlose Ghosna z finančních deliktů. Některá média již v uplynulých dnech informovala, že Nissan plánuje zrušení více než 10 tisíc pracovních míst.

Nissan je druhým největším výrobcem automobilů v Japonsku. Ghosn vedl podnik po dvě desetiletí, loni v listopadu byl ale zatčen a nyní čeká na soud. Čelí obvinění, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Tvrdí však, že je nevinný.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.