Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kréta: krásné pláže i bez davu turistů a s motýly

Cestování

  5:05
Kréta je oblíbeným turistickým cílem, kam míří každoročně řada Čechů. Nejčastěji jezdí na sever do oblasti kolem krétské metropole Heráklionu, letoviska Rethymno a na západní pobřeží okolo Chanie. Své kouzlo má ale i východní cíp ostrova, který zatím turistický ruch příliš nezasáhnul.

Rybářská loď na ostrově Kréta. foto: Shutterstock

Na severní straně je takřka posledním letoviskem malá rybářská vesnice Mochlos, která si dodnes zachovala svou původní tvář. Není tu sice žádná veliká pláž, zato je tu mnoho těch malých, často velmi romantických. Jednu takovou najdete třeba u hotelu Aldiana, který se nachází v chráněné zátoce, asi půldruhého kilometru od centra letoviska Mochlos.

Údolí motýlů

O pár kilometrů dál leží město Sitia se zhruba devíti tisící obyvateli, které je správním centrem východní Kréty. Tady se už ale potkáte spíše jen s místními. Z jižní strany je nejrušnějším letoviskem Ierapetra, které je nejjižnějším městem Evropy. Blízkost afrického kontinentu tu připomínají orientální prvky jako je minaret či kašna. Dominantou města je pak benátský hrad ze 17. století.

Dále na východ už jsou jenom malinká letoviska, jako je Koutsounari, Ferma, Galini, Agia Fotia či Koutsouras. Nejvýchodnějším letoviskem je pak Makrí Gialos, což v překladu znamená dlouhé pobřeží. Pyšní se totiž krásnými plážemi.

Kréta, nebo Santorini? Podívejte se na 10 nejkrásnějších evropských ostrovů

Díky tomu se původní malá rybářská osada postupně proměnila v jedno z nejoblíbenějších letovisek východní Kréty. Ubytování zde seženete jak v apartmánech, tak v hotelích. Například u pláže Lagoufa kousek za letoviskem Makrí Gialos je přímo na pláži hotel Mikri Poli Atlantika se službami all inclusive. Pláž Lagoufa je z části organizovaná s lehátky, část je ale volná.

Právě z letoviska Makrí Gialos se dají dělat dobře výlety do nejpustších míst Kréty. Místy si tu budete připadat jako na jiné planetě. Budete potkávat krásné pláže, některé organizované s lehátky, slunečníky a někdy i tavernou, ovšem i tak bez davů turistů. Častěji ale ty zcela přírodní. Zvláštní je třeba pláž Mikro Amoundi s černým pískem.

Nedaleko od letoviska Makrí Gialos je pak také archeologické naleziště s pozůstatky římské vily a lázní. Lázně byly vybaveny vanami i venkovním bazénem ve tvaru podkovy, vyzdobeny byly mramorem. V těsné blízkosti pak byly objeveny také pozůstatky mnohem starší minojské vily.

Útulná taverna
Až budete na Krétě, nebojte se půjčit si auto a vyrazit jen tak, vstříc novým...

A určitě se vydejte i do pohoří Thripti, jehož kopce se začínají zvedat hned za letoviskem Makrí Gialos. Krajina je tu téměř nedotčená, takže se můžete kochat nádherných scenériemi. Rokliny mezi skalami, kde se drží více vláhy, vypadají jako malé oázy. Jednu z nich nazývají Údolím motýlů (kousek od letoviska Koutsouras). Při příjemné procházce zde můžete pozorovat různé druhy motýlů.

Naprostým unikátem je Vai, jediný přírodní palmový háj v Evropě se statusem chráněné krajinné oblasti (od r. 1973). Toto místo je ale jako jedno z mála na východu Kréty velmi frekventované. Cestovní kanceláře sem pořádají fakultativní výlety, a jezdí sem i linkový autobus z Heráklionu. Pláž bývá plná, toužíte-li po klidu, pro koupání raději zvolte jinou.

Autor: