Jednoduchá automatizace #4 – další 3 tipy, jak automatizovat váš telefon

MacroDroid - jak automatizovat telefon

Neradi děláte zbytečnou práci? To i my, proto jsme vám přichystali další tipy, kterými si můžete automatizovat vašeho chytrého miláčka. Jako vždy si makra můžete stáhnout přímo do svých telefonů. Tak na co ještě čekáte?

Proč zrovna MacroDroid?

MacroDroid není v oboru automatizace telefonu žádným nováčkem. Naopak se jedná o zavedený kus softwaru, jehož historie se datuje až do roku 2012. Od té doby MacroDroid dosáhl na metu jednoho miliónu stažení. Sami jsme o něm v minulosti psali a to hned několikrát. V tomto ohledu příliš neztrácí ani při srovnání s populárním Taskerem. Ano, není tak komplexní, ale za to nabídne jednodušší a přehlednější uživatelské rozhraní, a hlavně je v omezené verzi dostupný zcela zdarma. Každý si tak může MacroDroid bezplatně osahat. Spoustě uživatelů může pět automatizovaných činností plně dostačovat. Navíc krátkou sérii jak automatizovat s Taskerem již na stránkách máme.

Automatizované činnosti jsou v MacroDroidu pojmenovány jako makra. Makro můžete složit ze tří různých stavebních kamenů – jde o tzv. spouštěče, akce a podmínky. Spouštěč určuje, kdy se dané makro aktivuje; akce obsahuje, co se provede. Poslední podmínky upřesňují stav pro spuštění makra. Například se makro spustí jen tehdy, pokud se telefon zrovna nabíjí. Tyto tři části jsou v aplikaci přehledně rozdělené barvami – spouštěče jsou červené, akce modré a podmínky zelené. Aby to opravdu byla „Jednoduchá automatizace Androidu“, tak si makra z našeho článku můžete stáhnout (v závěrečné kapitole níže) a následně v aplikaci importovat. Ušetříte si tak trochu práce a hned se vám bude automatizovat snadněji. V hlavním menu najdete oranžovou položku Export/Import. Zadáte cestu ke staženému souboru a voilà – makro máte k dispozici na vašem telefonu. V takovém případě je ale nutné, některá makra upravit vašimi údaji (vyplnit vaše kontakty, e-mailové adresy apod.). Druhou možností je vytvořit makro od základu.

Macrodroid – Device Automation

Macrodroid - Device Automation

Při tvorbě nového makra, doporučujeme využít aktivní hledání v horní části aplikace. Pokud chcete vložit pauzu makra, pak stačí vyhledat slovo „vyčkat“ a požadovaná akce se vám vyfiltruje. Nemusíte tak úkon hledat manuálně v jednotlivých kategoriích. Užitečné je i občas nahlédnout do sekce „šablony“, která ukrývá online databázi maker od jiných uživatelů. Třeba někdo vytvořil komplexní makro, které dobře poslouží i vám.

#1 Mikrofon vždy po ruce

Nikdy nevíte, kdy se může hodit rychle pořídit zvukový záznam. V tomto makru přidáme vlastní ikonu mikrofonu do rychlého nastavení. Po jejím stisknutí telefon začne nahrávat okolní zvuky, druhým stiskem se pak nahrávání vypne. Zároveň si zde představíme vnořené podmíněné akce.

Postup pro manuální zadání v MacroDroid:

Spouštěče Toto makro sice obsahuje technicky dva spouštěče, nicméně se stále jedná jen o jeden typ – Rychlé nastavení (dlaždice). V následném okně musíme dlaždice nejprve nastavit. Libovolně je můžeme pojmenovat, změnit ikonku, či vybrat mezi přepínačem a tlačítkem. Vzhledem k tomu, že už jsme jednu ikonu v minulosti vytvořili, tak upravujeme dlaždici číslo dvě. Pokud žádnou nemáte, tak klidně začněte s jedničkou, ale obecně je to stejně jedno. Dlaždici jsme zvolili odpovídající obrázek a pojmenovali ji jednoduše Mikrofon. Jako typ dlaždice volíme „Přepnout„, protože chceme přepínací dlaždici. V následujícím okně z nabídky zvolíme „Přepínač zapnut/stisknutí tlačítka„. Následně tvoříme druhý spouštěč, který je téměř identický jako ten první. Liší se jen posledním krokem, kde místo „Přepínač zapnut/stisknutí tlačítka“ nastavíme „Přepínač vypnut“.

Akce Nahrávat mikrofonem -> Dokud není zrušeno. V dalším okně je nutno vybrat formát, do kterého se bude záznam ukládat. Jako nejlepší volba nám přišel formát AAC. V posledním kroku nastavíme, kam se mají nahrané zvuky ukládat. Teď na tuto vytvořenou akci „Nahrávat mikrofonem“ krátce klikneme a v nabízeném menu zamíříme na Přidat podmínku. Vyhledáme Spouštěč aktivován a z nabízených možností zvolíme „Quick Tile zapnout/stisknout„. Následně vytvoříme druhou akci  Nahrávat mikrofonem -> Zrušit nahrávání. V posledním okně nahradíme „Quick Tile zapnout/stisknout“ akcí „Quick Tile vypnout„.

Podmínky Využili jsme jen vnořené podmínky.

#2 Rychlým gestem změňte klávesnici

Používáte více klávesnic a nebaví vás mezi nimi přepínat? Co si ušetřit stahování lišty rychlého přístupu a tuto činnost automatizovat drobným makrem? Vytvoříme jednoduché gesto, které vyvolá obrazovku s výběrem klávesnic.

Postup pro manuální zadání v MacroDroid:

Spouštěče Makro obsahuje jediný spouštěč – Přejetí po obrazovce. V následném okně se musí specifikovat podoba aktivačního gesta. To si upravte dle svých preferencích. My zvolili „Doleva nahoru“ -> „Úhlopříčně„. To znamená, že váš prst začne v horním levém rohu (cca půl centimetru od horního okraje, abyste si nestáhli lištu) a musí směřovat směrem k dolnímu pravému rohu.

Akce Zde to je ještě jednodušší, protože pouze vyhledáme akci „Přepnout klávesnici“ a máme hotovo.

Podmínky Nepřidali jsme žádnou podmínku.

#3 Po připojení k bluetooth zařízení aktivuje hotspot

Vytvoříme jednoduché makro, které po připojení k určitému bluetooth zařízení aktivuje na vašem telefonu mobilní hotspot. Naopak po odpojení bluetooth zařízení se zase mobilní hotspot deaktivuje. Nejdříve pochopitelně musíte nějaký hotspot ve svém telefonu mít nastaven. Zároveň dejte pozor, pokud makro importujete, musíte změnit bluetooth zařízení ve spouštěčích! Plus berte v potaz, že vývojáři MacroDroidu upozorňují, že akce spustit/vypnout HotSpot nemusí fungovat na všech telefonech, takže toto makro berte bez záruky.

Postup pro manuální zadání v MacroDroid:

Spouštěče Vyhledáme spouštěč – Bluetooth událost -> Zařízení připojeno -> ze seznamu zvolíme správné bluetooth zařízení – v našim případě automobil Peugeot. Pokud makro stáhnete a importujete, tak v tomto místě musíte makro upravit! Právě vytvořený spouštěč zduplikujeme a druhou verzi drobně upravíme na Zařízení odpojeno. Bluetooth zařízení necháme stejné (v případě importu upravit i zde).

Akce Začneme s akcí HotSpot zapnout/vypnout -> HotSpot povolit. Kliknutím na akci zobrazíme menu možností, kde nás zajímá možnost Přidat podmínku. Zde vložíme Spouštěč aktivován -> Zařízení Připojeno. Celou akci znovu zkopírujte. Druhou akci nyní musíme změnit na HotSpot zakázat a podmínku na Zařízení odpojeno.

Podmínky Využili jsme jen vnořené podmínky.

Makra ke stažení a závěr

Aby jste mohli automatizovat snadněji, tak jsme pro vás výše zmíněná makra nahráli na server uloz.to. Všechna makra samozřejmě můžete jakkoliv upravovat. Pozor na makro č. 3, které i v případě importu musíte drobně upravit.

  1. Mikrofon vždy po ruce
  2. Rychlým gestem změňte klávesnici
  3. Po připojení k bluetooth zařízení aktivuje hotspot

Automatizace Android telefonu je mnohem rozsáhlejší téma, automatizovat lze totiž prakticky úplně všechno. Dejte nám vědět, které činnosti jste automatizovali vy. Pečlivě reakce čteme a určitě vaše podněty mohou ovlivnit i budoucí obsah této série.

MacroDroid - Device Automation
MacroDroid - Device Automation

Tipy na další automatizované činnosti, najdete v našich starších článcích:

Které z uvedených maker vás nejvíce zaujalo?

Jiří Řáha
O Autorovi - Jiří Řáha

Mým první telefonem byl, dnes již pravěký, Ericsson r310s s obrovskou anténou ve tvaru žraločí ploutve na vrchu zařízení. Následovala téměř dekáda telefonů od Nokie.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)