ČSSD: Seznam loni odvedl na daních přes 200 milionů, Google necelých devět

29.07.2019 14:04

Komentář na facebookovém profilu k zavedení digitální daně

ČSSD: Seznam loni odvedl na daních přes 200 milionů, Google necelých devět
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Seznam a Google. Dva nejoblíbenější vyhledávače Čechů. Seznam loni odvedl českému státu na daních přes 200 milionů korun, zatímco Google jen necelých devět. To je zajímavé, už jen z toho důvodu, že přes Google se vyhledává více než přes Seznam.

Anebo ještě trochu jiné srovnání – zatímco normální zaměstnanec státu odvede až třicet procent ze své mzdy, nadnárodní korporace mnohdy zaplatí méně než procento.

Je to podle vás v pořádku? Podle nás rozhodně ne.

Google využívá dat českých uživatelů, která výhodně prodá inzerentům. Firmy pak příjemcům reklamy prodávají výrobky a služby využívané tady v ČR. Stát z toho ale nakonec nemá (skoro) nic. Jak je to možné? Google totiž svoje zisky prožene přes nizozemskou a irskou pobočku, kde je pak také zdaní. Takže zatímco normální zaměstnanec platí poctivě daně v plné výše, nadnárodní společnosti optimalizují svoje příjmy a daní je tam, kde se jim to hodí.

Toto není fér! Firma by měla danit své zisky tam, kde je vytvoří. Evropské země se dlouho snažily toto daňové švindlování řešit, ale zatím k ničemu nedošly. Přišel proto čas na zavedení digitální daně. Ta by narovnala podnikatelské prostředí – české společnosti by se už nemusely bezmocně dívat, jak jejich nadnárodní konkurenti neplatí na daních skoro nic.

A bylo by to fér i vůči běžným zaměstnancům. Ti se svým povinnostem vůči státu nevyhnou, tak proč by měl někdo jiný? Zvlášť, když digitální daň přinese ročně kolem pěti miliard korun.

Nezůstáváme však jen u planých slibů. Na zákoně o digitální dani se už pracuje. Pokud všechno dobře půjde, internetoví giganti ji začnou platit v polovině příštího roku.

Co si myslíte o digitální dani vy? Je podle vás fér?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…