Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpěvačka Katy Perry je podvodnice. Hit "Dark Horse" okopírovala, rozhodl soud

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hit Dark Horse z roku 2013 americké zpěvačky Katy Perryové je kopií o pět let starší písně Joyful Noise křesťanského rappera Flamea. V pondělí o tom jednomyslně rozhodla soudní porota v Los Angeles. V noci na dnešek to napsala agentura AP s tím, že porota nyní rozhodne o pokutě za porušení autorských práv.

Spor o původ Dark Horse začal v roce 2014, kdy Flame zažaloval Perryovou a její další spolutvůrce písně a také vydavatelství Capitol Records.

V žalobě rapper, který se v tvorbě věnuje křesťanským tématům, uvedl, že Dark Horse vychází z jeho písně Joyful Noise, kterou v roce 2008 vydal na albu Our World: Redeemed.

Perryová a její spolupracovníci tvrdili, že nikdo z nich Joyful Noise neslyšel a že Flamea, jehož občanské jméno je Marcus Gray, do té doby neznali.

Porota nicméně dala za pravdu Flameovi, který prohlašoval, že hudba i rytmus jsou v Dark Horse takřka z poloviny převzaty z písně Joyful Noise.

Píseň Dark Horse v americké hitparádě magazínu Billboard byla jedničkou po čtyři týdny a Perryové skladba přinesla nominaci na cenu Grammy.

Témata:  Katy Perryová hudba soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy