Hromada vykolejených vagonů u Mariánských Lázní mizí pomalu. Některé se musí rozřezat

Vykolejené vagony vlaku se odstraňují pomocí speciálních strojů (zdroj: ČT24)

Během noci se podařilo odstranit další vykolejené vagony, které blokují trať u Mariánských Lázní. Likvidace nedělní havárie, která se stala na špatně přístupném náspu, pokračuje nepřetržitě. Některé vagony musí hasiči rozřezat.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala se na odstraňování vagónů pracovalo celou noc. „Na místo večer dorazil vyprošťovací tank a velký jeřáb. Začalo se s postupným rozebíráním spletence vagonů. Podařilo se stáhnout už čtyři vagony z náspu a zároveň se podařilo jeřábu nakolejit jeden z vagonů, který stál na kolejovém svršku, ale mimo koleje,“ popsal Kasal.

Jednotlivé vozy se hasiči a další pracovníci snaží i rozřezat, aby se s nimi dalo pohnout. Práce budou pokračovat pod vedením drážních hasičů, kteří operaci řídí. Od krajských hasičů si například vyžádali zázemí, sami si zajišťují další potřebnou techniku.

Hasičům se od začátku prací podařilo jeřábem postavit tři vagony na koleje, které pak odtáhla lokomotiva. „Další vagony sundávají hasiči pomocí tanku dolů z náspu. Na pomoc se blíží i další dva vagony,“ uvedla po 14. hodině redaktorka ČT Lucie Pelanová.

Stav náspu musí posoudit geodet

Jak v úterý řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová, hlavním cílem je nyní uvolnit kolejiště tak, aby násep mohl posoudit geodet a určit, zda je stabilní a zda lze začít s opravou kolejí. Samotná oprava kolejí by pak už nemusela trvat dlouho. Vlaky v úseku Mariánské Lázně – Chodová Planá zatím nahradily autobusy. Náhradní dopravu ale komplikují dvě omezení provozu se semafory, která přepravu prodlužují. Podle odhadů by se vlaky na trať mohly vrátit v pátek. 

Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala se souběžně nehoda vyšetřuje. „Je nutné vyslechnout svědky a analyzovat všechny dokumenty i rychloměr vlaku. Vyšetřování může trvat i několik měsíců,“ řekl.

Podle předběžných informací byla zřejmě bezprostřední příčinou vykolejení vlaku, který převážel v cisternách práškový vápenec, vysoká rychlost. V úseku je nařízená maximální rychlost 30 kilometrů za hodinu, strojvedoucí jel výrazně rychleji. Vagony se v zatáčce daly do pohybu a vykolejily. Při dramaticky vyhlížející nehodě nebyl nikdo zraněn. Škody se ale zatím odhadují na asi 29 milionů, jde ale jen o první odhad.