Pro připomenutí celé kauzy ve zkratce: matka Figurová po rozchodu rok a půl upírala Tomáši Figurovi (38) syna. Začal o něj mít takový strach, že ho 29. června nechal hledat policií. Ta časem zjistila, že matka poslala Tomáška se svým bratrem na ostrov Bali, zatknout se je ale podařilo až 7. října na letišti v Jakartě. Po 100 dnech strachu zbytku rodiny o chlapcův život!

Renatu Figurovou držela policie pod zámkem už od září, kdy dospěla k přesvědčení, že únos zosnovala. Hned po návratu Tomáška do Česka sice žádala o propuštění, soud to ale nejprve zamítl v obavě, že může trestný čin zopakovat.

Měsíc nato se už však z vazby dostala! Sice se zákazem se k synovi byť jen přiblížit, rodiny se i tak znovu zmocnily obavy. Naději jim dal posudek soudního znalce, který ji označil za nepříčetnou a navrhl uložení ochranné psychiatrické léčby.

O nástupu měl už dvakrát rozhodovat Okresní soud v Kroměříži, ale Renata se vždy vysmekla. „Jednání bylo vždy zrušeno, protože to její advokátka napadla s tím, že soud v Kroměříži není místně příslušný a soud se má konat v Praze,“ uvedl soudce Petr Marák. Soudní přetahovanou tak podle informací Blesku nově řeší Nejvyšší soud v Brně...

Z Jakarty domů Tomáška dovezl táta, od té doby žijí spolu. „Tomík je díky tomu spokojené a šťastné dítě,“ řekla v letním rozhovoru pro Frekvenci 1 Heidi Janků. Únos se na něm ale podepsal: „Má trošku problém s mluvením, pravděpodobně s ním nikdo ten rok v cizině nekomunikoval. Za necelý rok, co ho otec má, udělal neskutečný pokrok,“ doplnila. Víc informací ale vzhledem k probíhajícím soudům o chlapci poskytnout nesměla.

VIDEO: Heidi Janků o uneseném synovci: Další cesta do zahraničí! Nebojí se o něj?

Video
Video se připravuje ...

Heidi Janků o uneseném synovci: Další cesta do zahraničí! Nebojí se o něj? Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
30 fotografií