Hlavní obsah

Česká biatlonistka se vytáhla v těžké zkoušce. V brutálním kopci narazila i na přechod pro krávy

Tohle jméno se v cíli brutálního výjezdu na kolečkových lyžích vepředu moc nečekalo. Biatlonistka Ludmila Horká byla nakonec nejlepší z Češek při premiérovém vystoupení na prestižním Blinkfestivalenu, exhibičním měření sil běžců na lyžích a biatlonistů v Norsku. V 7,4 km dlouhém závodě do kopce Lysebotn Opp obsadila 16. místo a mezi biatlonistkami byla čtvrtá nejlepší. Z českých mužů se dostal nejvýš 24. Michal Krčmář, sedmý nejrychlejší z biatlonistů.

Foto: Sport.cz

Ludmila Horká při Lysebotn Opp.

Článek

Horká startovala z Češek s nejvyšším startovním číslem – 71. Musela se prodírat zástupem protivnic.

„Byl to jeden z největších problémů. Startovala jsem z osmé řady a přede mnou bylo 70 holek. První kilometr se jelo ve vlaku a nešlo moc předjíždět. Byl prostor pro dvě závodnice vedle sebe. Navíc silnici křížily dva přechody pro krávy, což byly složitější úseky. Možná ten čas mohl být ještě o trochu lepší,“ líčila pro biatlon.cz po prvním ostrém závodním testu po soustředění.

Výjezd ji i kvůli krutému profilu trati příliš nenadchl. „Byl to jeden z nejtěžších závodů, které jsem kdy jela. Kilometry vůbec neubývaly, bylo to opravdu náročné,“ pravila dále, nicméně výsledek brala sedmadvacetiletá závodnice působící v zimě v druholigovém IBU Cupu jako velké povzbuzení.

„Je to velká vzpruha vzhledem k tomu, že jsme tady měly v pondělí jeden z nejtěžších tréninků a já ho ani nedokončila. Myslela jsem si, že jsem na tom hůř než dřív. Dnešní výkon mě proto mile překvapil,“ uvedla.

Do 640 metrů nad mořem položeného cíle dorazila nečekaná česká jednička v závodě o 7 minut a 35 sekund později než Therese Johaugová. Hvězdná norská běžkyně na lyžích časem 31:18,4 stanovila nový rekord závodu a obhájila triumf.

Nejlépe z biatlonistek si vedla Finka Kaisa Mäkäräinenová, třetí v celkovém pořadí. Kromě Johaugové ji zdolala už jen vítězka SP v běhu na lyžích Ingvild Östbergová.

Markéta Davidová se dodrápala do cíle jako 19. se ztrátou 7:51, Lucie Charvátová jako 22. s mankem 8:28. Eva Puskarčíková (+10:48) obsadila 32. příčku a Jessica Jislová (+14:04) padesátou.

Michal Krčmář jako nejlepší z českých mužů obsadil 24. příčku, mezi biatlonisty byl sedmý nejrychlejší. Na vítězného Nora Simena Krügera ztratil přes tři a půl minuty. Za nejlepším biatlonistou, kterým byl 11. Tarjei Boe, zaostal o necelou minutu a půl. Šestadvacátý skončil Jakub Štvrtecký, 14 sekund za Krčmářem.

Adam Václavík se dostal do cíle pět minut po Krügerovi, skončil 36., ztráta 82. Tomáše Krupčíka se blížila k devíti minutám.

„Holky si nevedly špatně, nebyl to žádný propadák. Kopec jim dal pořádně zabrat, naštěstí nebyl žádný pařák, jelo se asi v 16 stupních. Ale když jsem šel pěšky nahoru, tak mi bylo horko,“ usmíval se po závodě asistent trenéra Jiří Holubec.

Blinkfestivalen pokračuje dnes a zítra střeleckými duely, hromadnými starty a supersprinty.

Reklama