Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Verstappen ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska. Hamilton skončil třetí

Sport

  18:06
Budapešť - Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a poprvé v kariéře odstartuje do závodu z prvního místa. Druhou příčku na Hungaroringu nedaleko Budapešti obsadil Valtteri Bottas z Mercedesu, třetí byl obhájce titulu a lídr šampionátu Lewis Hamilton.

Max Verstappen se raduje z triumfu na VC Rakouska. foto: Reuters

Verstappen si pro první kvalifikační triumf dojel v traťovém rekordu 1:14,572. Bottase na druhé příčce pilot Red Bullu porazil o 18 tisícin, zatímco vítěz rekordních šesti závodů v Maďarsku Hamilton už zaostal o dvě desetiny. Na čtvrtém a pátém místě se seřadili Charles Leclerc a Sebastian Vettel z Ferrari.

Max Verstappen se raduje z triumfu na VC Rakouska.
Sebastian Vettel z Ferrari svádí souboj s Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Jednadvacetiletý Verstappen potvrdil dobrou formu z poslední doby, protože vyhrál dva z posledních tří závodů. Jeho dosavadním kvalifikačním maximem bylo sedm druhých míst, které však čtyřikrát dokázal proměnit ve vítězství. V probíhající sezoně se mu to povedlo před týdnem v Německu a také v Rakousku. Celkem vyhrál sedm Velkých cen.

Nedělní závod, který je posledním před tradiční měsíční přestávkou, odstartuje v 15 hodin. Vítězství bude obhajovat Hamilton, jemuž se minulou neděli v Německu v dešti vůbec nevedlo a na body se dostal až díky penalizaci dvou soupeřů. Pětinásobný mistr světa přesto vede průběžné pořadí se ziskem 225 bodů, druhý Bottas má 184 a třetí Verstappen 162.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!