Erdogan pošle turecké vojáky v Sýrii na východ od Eufratu. Chce vytlačit Kurdy

ČTK ČTK
4. 8. 2019 21:57
Turecko zahájí na severu Sýrie operaci východně od řeky Eufrat. Podle agentury Reuters to dnes oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že už o svém plánu informoval Rusko i USA. Ankara má na severu Sýrie své vojáky už několik let, ale zatím jen západně od Eufratu. Cílem operace je vytlačit od jižní hranice země kurdské povstalce, které Turecko označuje za hrozbu pro svou bezpečnost.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. | Foto: Reuters

"Už jsme vstoupili do Afrínu, Džarábulusu, al-Bábu. Nyní vstoupíme do oblasti východně od Eufratu," uvedl Erdogan podle agentury Anadolu. Vyjmenoval tak syrská města, kde už Ankara má své vojáky od loňska. Současně řekl, že "trpělivost Turecka v regionu je u konce".

Turecko chce na severu Sýrie u svých hranic vytvořit až 30 kilometrů širokou bezpečnostní zónu, kterou by mělo plně pod kontrolou a mohlo by ji mimo jiné využít pro návrat 3,6 milionu syrských uprchlíků, jež Turecko obývají.

Vytvoření této zóny navrhl letos v lednu americký prezident Donald Trump poté, co loni oznámil stažení amerických vojáků ze Sýrie. To vyvolalo obavy z osudu Kurdů na severu země, kde jsou aktivní kurdské milice považované Ankarou za teroristy. Na jihovýchodě Turecka žije také početná kurdská menšina a působí tam kurdští separatisté.

Pro Kurdy, kteří oblast na severu Sýrie obývají, by vytvoření bezpečnostní zóny znamenalo, že by přišli o území, které jejich milice vybojovaly při srážkách s teroristickou organizací Islámský stát. Proti ní bojovaly společně s mezinárodní koalicí v čele s USA a výrazně pomohly k poražení Islámského státu v Sýrii.

Erdogan už minulý měsíc varoval, že Turecko je odhodlané zničit "teroristický koridor" v Sýrii bez ohledu na to, jak dopadnou rozhovory se Spojenými státy o vytvoření bezpečnostní zóny. Kvůli nim přijel naposledy minulý měsíc do Ankary zvláštní zmocněnec USA pro Sýrii James Jeffrey.

Vztahy USA a Turecka nedávno dále zkomplikoval nákup ruského systému protiraketové obrany S-400, jehož první část dorazila minulý měsíc do Turecka.

 

Právě se děje

Další zprávy