Čína manipuluje? A USA... Ilona Švihlíková boří domněnky

07.08.2019 17:20

Obchodní válka USA s Čínou vstoupila na novou úroveň. Amerika označila Čínu za měnového manipulátora. Pochopení pro tento krok však příliš nenachází.

Čína manipuluje? A USA... Ilona Švihlíková boří domněnky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

Ekonomka Ilona Švihlíková již v minulosti připomněla, že pojem „měnový manipulátor“ vytvořily USA a podle toho je s ním také nakládáno. V případě dnešní Číny ale podle ekonomky nejsou naplněna ani současná, Američany vymyšlená kritéria.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Pravda je pouze to, že Čína má s USA výrazně aktivní obchodní bilanci. To je ovšem spíše vina USA než Číny. Další kritéria „měnového manipulátora“ ale Čína nesplňuje. Neexistuje důkaz, že by za účelem poškození obchodního partnera chtěla záměrně oslabit svou měnu, spíše se v posledních měsících pokoušela o opak. Výrazný přebytek běžného účtu se snaží „rozpouštět“ podporou domácí poptávky.

KOMENTÁŘ ILONY ŠVIHLÍKOVÉ

„USA ovšem Čínu hned označily na manipulátora, aniž by splňovala dvě ze tří kritérií, které si USA samy stanovily,“ dodává ekonomka. Zajímavostí přitom je, že samy USA se hlásí ke strategii „slabého dolaru“ a Donald Trump neváhá za tímto účelem tlačit nejen na obchodní partnery, ale i na americkou centrální banku. Dělají tedy přesně to, co Číně vytýkají.

Prezident Trump podle Švihlíkové sní o tom, že bude prostřednictvím dolaru zajišťovat Americe ekonomickou výhodu oproti ostatním. Právě v tom prý spočívá jeho filozofie „Make America great again“. „Jenže plně vyhlášená měnová válka mezi velmocemi je dalším stupněm destabilizace světové ekonomiky,“ varuje ekonomka.

A není to pouze její názor. I Financial Times ve svém komentáři varují, že „vnímat obchod jako hru „vítěz bere vše“ způsobí globální ztráty“.

Prezident Trump je prý podle všeho přesvědčen, že Čína jeho tlaku ustoupí, ta to ale zjevně nemá v úmyslu. Poslední vlna cel na čínské výrobky, které Donald Trump vyhlásil, prý ukazuje absolutní zhroucení důvěry mezi oběma supervelmocemi.

KOMENTÁŘ FINANCIAL TIMES

Finančnické noviny prezidenta Trumpa varují, že „tady nejde o handrkování o nemovitosti na Manhattanu“, ale o střet supervelmoci se zemí, která se síle supervelmoci přinejmenším blíží. Zatímco v rámci severoamerické obchodní organizace NAFTA se Trumpovi síla vyplatila, Čína je opravdu soupeř jiné úrovně.

Jak Trump, tak čínský prezident by mají obchodní válku jako východisko. Trumpa čekají příští rok volby, jeho protějšek v Pekingu čelí rostoucím problémům. Proto je tak nebezpečné, že se, především na straně USA, debata stále více vyhrocuje.

Není prý vůbec vyloučené, že v dlouhodobém horizontu USA tuto obchodní válku s Čínou vyhrají. Náklady ale prý budou určitě obrovské.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…