Na kávu s náckem. Hrnky nakladatelství Naše vojsko rozšířily sortiment o další zločince

Napsal/a Robert Břešťan 8. srpna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Poptávka zákazníků po hrncích s vyobrazením nacistických zločinců z produkce nakladatelství Naše vojsko je podle všeho taková, že je sortiment opět o něco širší. Vedle již „zavedeného“ Hitlera a Heydricha jsou to například hrnky s Himmlerem, Eichmannem, Göringem a Goebellsem.

Ředitel a majitel nakladatelství Naše vojsko Emerich Drtina na dotazy novinářů opakuje totožné věty o tom, že „nabídku produktů na našem e-shopu ovlivňuje poptávka zákazníků“ a že se jedná o prodej sběratelských předmětů.

Vrah za 299

Cena za kus je 299 korun. Nakladatelství hrnky označuje za sběratelskou edici, sortiment inovovalo například i tím, že fotografii Adolfa Hitlera a J.V. Stalina umístilo do červené kraslice.

Na svém eshopu se nakladatelství jistí větou, že „v případě konkrétních osob se nejedná o propagaci žádné ideologie ani o porušování zákonů České republiky“.

„Nakladatelství Naše vojsko si váží všech obětí druhé světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji,“ stojí dále.

Novou sérii hrnků (a dalších předmětů) s nacistickými zločinci (ale například i se sovětským masovým vrahem J.V. Stalinem) nabízí Naše vojsko i díky tomu, že vloni v srpnu policie odložila prošetřování nabídky předmětů s podobiznami diktátorů Hitlera či Stalina s tím, že není protiprávní.

Kupte si i Kajínka

„Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička, bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti,“ citoval tehdy server iRozhlas mluvčího policie Jana Daňka.

Policie případ odložila s tím, že „v českém právním řádu není jakýmkoliv způsobem kodifikován obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů, či osob“.

V rozhovoru pro HlídacíPes.org takový přístup kritizoval ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát: „Zákon je obecný, nemluví o tom, zda propagace nacismu je slovem, obrazem, nebo na hrnku. Je to jen způsob, jak se vylhat z problému.”

Nakladatelství Naše vojsko se zaměřuje na vydávání publikací s vojenskou, historickou a technickou tematikou, vzniklo již v roce 1945 pod hlavičkou Ministerstva obrany. Spadalo pod něj až do roku 1996. V roce 2000 se stal majitelem nakladatelství Emerich Drtina. I jeho podobiznu lze mimochodem zakoupit natištěnou na bílém hrnku.

Sortiment „sbírkových předmětů“ se postupně rozšířil i na nový okruh osob. Zájemci mohou zakoupit hrnky například s vyobrazením mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, podnikatele a moderátora TV Barrandov Jaromíra Soukupa, komunisty Zdeňka Ondráčka či vraha Jiřího Kajínka. V sortimentu je ale například i popelník s obrázkem Milošem Zemanem.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)