Trumpovy žaloby neuspěly, velké americké banky předaly Kongresu dokumenty o prezidentovi

Velké americké banky předaly výborům amerického Kongresu tisíce stránek dokumentů o možném spojení Rusů s prezidentem Donaldem Trumpem, jeho rodinou nebo byznysem. S odvoláním na parlamentní zdroje to ve čtvrtek napsal list The Wall Street Journal. Mezi bankami jsou údajně Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, Morgan Stanley nebo Wells Fargo.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Spojených států Donald Trump na jednání vlády

Prezident Spojených států Donald Trump na jednání vlády | Zdroj: Reuters

Dokumenty mají pomoci vyšetřování, které proti Trumpovi vedou výbory Sněmovny reprezentantů pro finanční služby a pro kontrolu zpravodajských služeb.

Další dokumentaci Kongres dostane v příštích týdnech v reakci na parlamentní obsílku, kterou finanční ústavy obdržely letos v dubnu, napsal newyorský list.

‚Prezident nebyl očištěn.‘ Americký vyšetřovatel Mueller vypovídal ve Sněmovně reprezentantů

Číst článek

Deutsche Bank, kterou Trump ve svých podnikatelských aktivitách využíval nejvíce, předala kromě toho newyorské prokuratuře elektronickou poštu, smlouvy o půjčkách a další listiny týkající se Trump Organization, společnosti zastřešující prezidentův realitní byznys.

Žaloby

Dokumentaci dodaly i finanční ústav Investor Bancorp a také regionální banka The Short Hills z New Jersey, s níž Trump v roce 2010 dojednal hypotéku na stavbu obytného komplexu na Manhattanu.

The Wall Street Journal připomíná, že Trump podal několik žalob ve snaze zablokovat dodání bankovních informací Kongresu. Dokumenty, které poslanci obdrželi, mohou podle deníku obsahovat právě ty informace, které chtěl prezident utajit. Žádná jména případných Rusů, kteří měli s Trumpem nebo jeho okolím udržovat kontakt, list neuvádí.

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro finanční služby Maxine Watersové nyní členové výboru dodanou dokumentaci zkoumají. „Dostali jsme dokumenty od mnoha bank,“ řekla novinářům. Zástupci výboru pro kontrolu zpravodajských služeb oznámili, že hledají dokumenty dokazující vliv cizích mocností na vládu USA „během volební kampaně, po inauguraci Trumpa i v současné době“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme