Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Alpy v létě místo dovolené u moře? Ráj pro děti i dospělé

Cestování

  5:22
Majestátní hory, středověké hrady a města, proslulá pohostinnost, výborná kuchyně a kvalitní ubytování – to jsou rakouské Alpy. Vyžití zde najdou všichni, příznivci turistiky, cyklisté i ti, kdo chtějí hlavně relaxovat.

To jsou panoramata. Z vrcholu Hohe Salve budete mít Kitzbühelské Alpy jako na dlani. A nebude vás to stát žádnou námahu, nahoru vede kabinová lanovka. foto: SKIWELT

Stále více Čechů míří na dovolenou do zahraničí. A nemalé procento z nich dává i v létě před plážemi a bazény přednost horám. Rok od roku stoupá obliba alpských destinací, které kromě odpočinku nabízejí i aktivní vyžití. Při využití různých pobytových balíčků nemusí ani hotel s all-inclusive vyjít až tak draze. Cena navíc obvykle zahrnuje například využívání bazénu, wellness, animačních programů a dalších služeb.

Široké možnosti nabízí například rakouské Tyrolsko, které se pyšní více než 500 třítisícovkami, ale i krásnými městy s mnoha památkami. Za bránu do tyrolských Alp bývá označován region Kufstein, jehož dominantou je stejnojmenné městečko v údolí řeky Inn.

Císařské zážitky

Region je obklopen majestátním pohořím Kaisergebirge neboli Císařskými horami. Ne nadarmo byl v roce 2016 jedním z nejkrásnějších míst v celém Rakousku. Vyhledávaný je zejména jeho jižní hřeben – Wilder Kaiser čili Divoký císař. Jeho nejvyšší horou je Ellmauer Halt (2344 m n. m.) se strmým štítem. Vystoupat až na vrcholy, to už chce zkušenosti a dobrou fyzičku. Do nižších partií ovšem můžete klidně vyrazit i s dětmi.

Velký Javor. Alpská atmosféra jen 10 minut za hranicemi

V oblasti je i sedm zážitkových světů pro děti. Špičkou mezi nimi je Ellmin kouzelný svět (Ellmis Zauberwelt) na hoře Hartkaiser ve výšce 1555 metrů. Vyjedete sem pohodlně lanovkou Zauberexpress. Bezplatné použití turistických autobusů Kaiser Jet, lanovky a vstup do všech sedmi světů vám zajistí zážitková karta Bergbahn Erlebnis-Card.

Kromě toho se oblast Kaisergebirge řadí také k celosvětově největším regionům e-biků. Elektrokola (i horská kola) se zde dají půjčit doslova na každém kroku, takže ze šlapání do kopců obavy mít nemusíte.

Na své si zde přijdou i golfisté. Přímo pod nejvyšší horou se totiž nachází jedno z nejkrásnějších alpských hřišť – Wilder Kaiser. Zdejších 27 jamek vám bude připomínat spíš zahradu plnou jezírek, potůčků a vzrostlého stromoví.

Dobrými výchozími body jsou nejen zmíněný Kufstein, ale také třeba Hopfgarten pod vrcholem Hohe Salve. Tady se můžete ubytovat třeba ve sportovním resortu Hohe Salve s wellness centrem a bazénem.

Ještě lepší je však nástup do oblasti Wilder Kaiser z císařských městeček Söll, Scheffau, Going a Ellmau, která leží přímo na úpatí hor pod Ellmauer Halt. I zde jsou široké možnosti ubytování, od apartmánů přes penziony až po hotely s mnoha službami.

Relax i aktivní odpočinek

Takovými jsou třeba Sporthotel Ellmau nebo nově kompletně zrekonstruovaný rodinný hotel Kaiserblick. Plocha zdejšího wellness centra zaujímá 1500 metrů čtverečních, na nichž najdete velký saunový svět, parní lázně, odpočívárny, vnitřní bazén a dva bazény venkovní. Ten na střešní terase nabízí neuvěřitelný výhled.

V Ellmau je také koupaliště Kaiserbad s několika vnitřními i venkovními bazény a tobogany. Vstupné vyjde na 9,20 eura, s kartou hosta Wilder Kaiser Card na 8 eur, děti od 6 do 15 let platí 4,60 eura, resp. 4 eura. Za rodinné vstupné (2 dosp. + 1 dítě) zaplatíte 21 eur, za každé další dítě připlatíte 2,50 eura. Na kartu získáte i řadu dalších slev.

Sněžné kolo fatbike či ranní lyžování v čerstvém prašanu. Zažijte adrenalin v Alpách

Bohaté vyžití ovšem nabízí i jiné oblasti Kitzbühelských Alp. Mezi ně patří třeba region JO – St. Johann in Salzburg. Děti se tu mohou vyřádit v zážitkovém parku na kopci Geisberg, kam se dostanete lanovkou. A myslí tu i na příznivce běhání. „U řeky Salzach je devět tras na běhání, dvě nordicwalkingové trasy a dvě fitness studia pod širým nebem,“ vyjmenovává Stefanie Mayrová z Tourismusverband v St. Johann in Salzburg.

Také tady najdete celou řadu tras pro cyklo- i pěší výlety. A vyzkoušet můžete i jednu z dálkových tras. Například „WaiWi“ vede z Waidringu do Wildseeloderu, křížem přes údolí Pillerseetal, a zahrnuje tři denní etapy. „Trasu jsme navrhli tak, aby měla i jednodušší alternativy a aby návštěvníci neztratili radost z turistiky někde po cestě,“ říká horská vůdkyně Lisa Flatscherová. Například místo prudkého stoupání do kopce můžete vyjet lanovkou.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...