5 zajímavostí z natáčení Monty Python a Svatý Grál

10.08.2019

Britskou komediální partu zvanou Monty Python asi není potřeba nějak sáhodlouze představovat. Jde o jedny z nejvtipnějších komiků, kteří spolupracují už od roku 1969, kdy pro televizi BBC vytvořili první díly seriálu plného krátkých skečů zvaného Monty Pythonův létající cirkus. Tím se zapsali do povědomí nejen britské veřejnosti a jejich sláva tak raketově rostla.

Kromě svých seriálových počinů však pod hlavičkou „Pythonů“ vznikly i tři příběhové celovečerní filmy. Těmito snímky byly Monty Pythonův smysl života, Život Briana a Monty Python a Svatý Grál. Právě na poslední zmíněný se dnes zaměříme, jelikož vám představíme pět největších zajímavostí z natáčení Svatého Grálu.

5. Jednonohý rytíř

Pokud si vzpomenete na onu „epickou a napínavou“ bitvu mezi králem Artušem a Černým rytířem možná vás bude zajímat, jak byla vlastně natočena. Nebezpečný rytíř totiž postupně přichází o všechny končetiny, ačkoliv neustále tvrdí, že to jsou jen povrchová zranění. Když už je zredukován jen na torzo s hlavou, vyhrožuje Artušovi, že mu ukousne nohy.

Černého rytíře hrál zpočátku John Cleese (79), ale jak nebezpečný bojovník postupně přicházel o končetiny, nahradil jej jednonohý zlatník, na kterého filmový štáb narazil čirou náhodou. Jeho postižení hercům ušetřilo hodně práce a scéna tak mohla být natočena během několika krátkých chvil. V momentě, kdy už rytíři zbývá jen trup a hlava byl i jednonohý neherec nahrazen velkou loutkou. Rytířův hlas však po celou dobu samozřejmě patřil Cleesovi.

4. Drama okolo zabijáckého králíka

Podobně ikonická, jako je scéna souboje s Černým rytířem, je i ta, která obsahuje bílého králíčka. Tohle chlupaté a roztomilé stvoření však není ani zdaleka tak mírumilovné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ve skutečnosti jde totiž o agresivní a téměř nezničitelné stvoření, které rozcupuje kohokoliv a na které platí jediná zbraň. Svatý ruční granát.

Obdobně nepříjemný, jako byl králíček ve filmu, byl i jeho skutečný příběh. Pythoni si jej vypůjčili od místního chovatele, který ho měl za domácího mazlíčka. Pro scénu, ve které má být králík zbrocený krví, jej natřeli omyvatelnou červenou barvou, jen aby o několik okamžiků později zjistili, že to s tou omyvatelností není zas až tak horké. Králíček z toho vyvázl bez zranění, ale filmaři začali okamžitě litovat, že si raději nekoupili vlastního.

3. Armáda studentů

Asi vás nepřekvapí, že tato Pythonovská filmová prvotina neměla úplně velký rozpočet. Většinu komparzu v ní hráli členové štábu či samotní Pythoni, kteří zrovna nemuseli být na scéně. Přesto se však Artušovi podaří na konci filmu sehnat poměrně početnou armádu svých stoupenců, kteří zaútočí na hrad Aaaargh.

Pro obléhání hradu totiž štáb najal dvě stovky studentů ze skotské University of Stirling, kteří se natáčení s nadšením zúčastnili. Každý z nich za svou roli dostal symbolické dvě libry, ale největší odměnou pro ně byl fakt, že se mohli objevit v tak legendárním snímku jako je Monty Python a Svatý Grál.

2. Nízký rozpočet = originální řešení

Když nemáte pro své natáčení dostatečně velký rozpočet, musíte být zkrátka velmi vynalézaví. Musíte si hledat všemožné zkratky, které vám umožní ušetřit, kde se dá. Pythoni jsou v tomto ohledu jedničkou ve svém oboru a mistrně dokážou každou nevýhodu, obrátit v absurdní vtip.

Příkladem za všechny jsou koně. Tvůrci filmu měli původně v plánu využít skutečných ořů, aby měli rytíři na čem jezdit. Vzhledem k nedostatku peněz se však rozhodli pro originální řešení naprosto odpovídající jejich humoru. Namísto koňů dostal každý rytíř dva kokosy, kterými o sebe klapal v rytmu koňského cvalu.

Ze stejného důvodu je celý snímek ukončen náhlým zásahem policie, která rozežene obléhání hradu. Pythoni zkrátka neměli finance na to, aby natočili přesvědčivou bojovou scénu, a tak se rozhodli celou situaci opět vyřešit humorem.

1. Rockoví mecenáši

Finanční situace Monty Pythonů byla při natáčení Svatého Grálu natolik tristní, že kdyby nedostali pomoc zvenčí, pravděpodobně by snímek ani nemohli dokončit. Naštěstí se však objevila jedna artrocková kapela, která je obdobně legendární jako komediální uskupení. Na produkci filmu se podíleli samotní Pink Floyd.

Ti investovali podstatnou část výdělků z alba The Dark Side of the Moon do natáčení Svatého Grálu, jelikož byli obřími fanoušky humoru Monty Pythonů. Co je však ještě zajímavější, je fakt, že „Floydi“ nebyli jedinou kapelou, která přispěla na vznik tohoto snímku. Své těžce vydřené peníze na vznik komedie o hledání Svatého Grálu králem Artušem investovali i hudebníci z Genesis nebo Led Zeppelin.

(tod)

Fandím
3 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Eric Idle, John Cleese

Filmy:
Monty Python a Svatý Grál, Monty Pythonův smysl života, Život Briana

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
natáčení filmu, britský humor, britské komedie, zajímavosti z natáčení, vtipné scény, vtipné filmové scény, Monty Phyton, Monty Phyton filmy, Monty Phyton zajímavosti, svatý grál, historické komedie, komediální parodie, britské komediální parodie, legendární filmové scény
TOPlist