Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lipno? Čertova skála, ptačí hodiny a 'sladká voda'

Cestování

  5:47
Lipno se dlouhodobě drží na přední pozici v oblasti rodinných destinací, díky Floutrejlu a bikeparku je ale Lipno i cyklisticky atraktivní záležitostí. Rodinkám s dětmi se pak bude líbit na Stezce korunami stromů s novými ptačími hodinami, v Království lesa nebo na elektročlunu.

Z Loučovic se sice k Čertově stěně dostanete i po hlavní cestě, kvůli provozu ale doporučujeme cestu lesní. Z Loučovic tedy budete muset po modré trase trochu šlápnout do kopce až „Pod Kapličku“, následně lesní cestou „Pod Polšák“, kde se napojíte na červenou turistickou trasu a ta už vás za nedlouhou dovede přímo k Čertově stěně – skalnatému útvaru s výhledem na Šumavu. foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Sedačková lanovka na Kramolín vyváží kromě turistů i bikery, kteří se tu můžou svézt na 5 km dlouhé vyhlazené pěšině zvané Floutrejl. Nejde o žádnou bikeparkovou trať s překážkami nebo prudkými úseky, ale o pozvolnou trasu určenou i rodinám s dětmi.

Floutrejl startuje na vrcholu Kramolína a defacto ho „obmotá“ kolem dokola až vás v táhlých zatáčkách dovede k nástupu sedačkové lanovky Promenádní, která pak zase vyveze na Kramolín, takže se nemusíte bát následného nekonečného stoupání zpět. Protože na Floutrejlu opravdu nenarazíte na žádné kameny ani kořeny, postačí i klasické pevné kolo, my si Floutrejl dáváme většinou jako první na rozehřátí před bikeparkem.

Ani letos jsme nemohli vynechat Království lesa, které je rájem hlavně pro...
Stezka korunami stromů

Kdo zvládá Floutrejl tzv. s prstem v nose, může se směle vydat do lipenského bikeparku na modrou trasu. Ta je rovněž prakticky vyhlazená, jen zahrnuje vyšší klopené zatáčky a menší skoky, které se ale v pohodě dají přejíždět. Vedlejší červená trasa je vybudovaná v podobném duchu, jen jsou tu skoky (lavice) vyšší, opět se ale dají přejíždět. Zkušení bikeři si tu na nich ovšem solidně poletí, stejně tak jako na dalších překážkách dřevěného charakteru, jako je wallride nebo dropy.

Chcete-li na kole vyrazit na delší výlet, doporučujeme Čertovu stěnu. Na úvod můžete využít zmíněnou lanovku na Kramolín, sjet si cvičně Floutrejl a u nástupní stanice lanovky Promenádní se vydat po polní cestě přes louky a pastviny na Loučovický Mlýn (tady trasa není značená a hodí se navigace). Z Loučovického Mlýna se držte na modré trase směrem „Pod Čertovo stěnou“ a ta vás po krásné trase podél trati a následně podél potoka dovede skrz přírodní rezervaci Čertova stěna-Luč až do Loučovic.

V Lipně vymřeli síhové, chladnomilné ryby vyžadující čistou vodu

Z Loučovic se sice k Čertově stěně dostanete i po hlavní cestě, kvůli provozu ale doporučujeme cestu lesní. Z Loučovic tedy budete muset po modré trase trochu šlápnout do kopce až „Pod Kapličku“, následně lesní cestou „Pod Polšák“, kde se napojíte na červenou turistickou trasu a ta už vás za nedlouhou dovede přímo k Čertově stěně – skalnatému útvaru s výhledem na Šumavu.

Na Lipně se nemusíte vozit jen na kole, ale klidně i na koloběžkách. Ty si zapůjčíte u horní stanice lanovky a dolů pak frčíte částečně po asfaltové cestě, částečně po pozvolné vyhlazené pěšině v klopených zatáčkách a v terénních vlnách. Zapůjčení koloběžky vyjde dospělého na 189 Kč.

Stezka korunami stromů

Až budete mít kol a koloběžek dost, vyrazte na Stezku korunami stromů, po které se zároveň vine naučná stezka o přírodě a také mladičká Ptačí stezka, která vás na 12ti cedulích seznámí s ptáčky žijícími v okolí.

Ptačí stezka je letos završená novinkou Ptačími hodinami, a to na samém vrcholu Stezky korunami stromů. Ptačí hodiny zpívají hlasem ptáčka, na kterého si pomocí klíčku ukážete hodinovou ručičkou.

Ani letos jsme nemohli vynechat Království lesa, které je rájem hlavně pro děti, zabavíte tu ale i spoustu dospěláků ? Množství atrakcí se nedá spočítat na prstech obou rukou, takže vybírat můžete z nejrůznějších houpaček, klouzaček, prolézaček nebo trampolín.

Lipno v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 2 h 45 min
  • 1 jízda lanovka dospělý 130 Kč
  • Kombinovaný vstup Stezka + Království dospělý 475 Kč
  • Zapůjčení sjezdové koloběžky dospělý 189 Kč
  • Zapůjčení kola floutrejl dospělý/3 jízdy 399 Kč
  • Zapůjčení kola floutrejl dítě/3 jízdy 319 Kč
  • Celodenní jízdné do bikeparku dospělý 440 Kč
  • Vstup lanový park vysoký okruh- krátký + jízda na kladce 490 Kč
  • Provozní doba lanovky 9:00 – 18:30
  • www.lipno.info

Kdo čte naše reporty pravidelně, ví o naší „závislosti“ na krmení malých koziček. Krmení pořídíte v automatu u ohrady a kozičky pak můžete nakrmit v bezprostřední blízkosti přímo v ohradě. Jsou hodné, netrkají, jen jsou pěkně drzé, pokud máte plnou hrst granulí. 

Království lesa dále zahrnuje menší lanové centrum, bludiště a dřevěnou pevnost se síťovými atrakcemi. Jakmile zaplatíte jednorázový vstup na začátku Království, máte už veškeré atrakce zdarma a využít se dá kombinovaných vstupů se Stezkou korunami stromů (viz Lipno v kostce). V centru parku je možnost toalet i občerstvení s teráskou.

Kromě klasické koupačky na Lipně můžete vyzkoušet šlapadla, paddleboard nebo dokonce elektročlun, na který nepotřebujete žádné kapitánské zkoušky a jeho ovládání je jen pomocí šipek a volantu. My jsme si v Kapitanátu rezervovali elektročlun zvaný Sweet Water, tedy v překladu Sladká voda, který je celkem pro 6 osob a parádně se tu vegetí na pohodlných gaučících.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.