Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čeští horolezci vytyčili novou trasu na horu v Peru. Nazvali ji Boys 1970 na počest ‚prokleté‘ expedice

Cestování

  9:47
Huandoy - Zkušený český horolezec Marek Holeček se svým kolegou Radoslavem Grohem úspěšně vytyčili novou trasu na peruánskou horu Huandoy, vysokou 6360 metrů. Cestu pojmenovali Boys 1970 (Chlapci 1970) na počest československé expedice, která se na stejnou horu chystala před bezmála padesáti lety. Všech 14 jejích členů však nakonec tragicky zahynulo pod lavinou při výstupu na sousední horu Huascarán.

Výstup Marka Holečka a Radoslava Groha na horu Huandoy North. foto: Marek Holeček

„Dva dny úmorné dřiny, strachu, výměnou za jednu minutu pocitu radosti. K tomu na dluh, jelikož ještě čekal sestup. Nicméně po 55 hodinách opět se vracíme na refugio Peru. Je hotovo,“ oznámil Marek Holeček na svém Facebooku. Popsal také, že nová cesta je dlouhá 1200 metrů a společně s parťákem Radoslavem Grohem ji nazvali Boys 1970.

Na peruánskou horu mířila ‚prokletá‘ československá expedice. Teď ji jde zdolat zkušený horolezec Holeček

„Možná, že spíš měla mít označení „Peklo“, však to není uctivé k dámě, která nám věnovala silný zážitek,“ naznačil náročnost výstupu Holeček ve facebookovém příspěvku s tím, že nakonec novou trasu věnovali vzpomínce na čtrnáct československých horolezců.

Výstup Marka Holečka a Radoslava Groha na horu Huandoy North.
Výstup Marka Holečka a Radoslava Groha na horu Huandoy North.

„Čili nakonec jsme pojmenování nasměrovali vzpomínce čtrnácti ‚klukům‘ horolezcům, kteří pocházeli z českého království. A jim je dána tato cesta. Jelikož právě zde pod Huascaranem, díky pár nešťastným vteřinám, se rozpustily před padesáti lety sny, jak jejich, ale i dalším sedmdesáti tisícům lidí dál v údolí,“ vysvětlil Holeček,  který je jedním z nejúspěšnějších českých horolezců.  

Od jejich pokusu o výstup na vedlejší horu Huascarán uplyne v příštím roce 50 let. 

Výprava v roce 1970 měla namířeno na horu Huandoy, už na začátku ji ale zasáhlo úmrtí sedmadvacetiletého Ivana Bortela, který zemřel po pádu z 30metrové výšky. Expedice se nakonec rozhodla pokračovat, novým cílem jim ale byla sousední hora Huascarán. 

Dne 31. května je ale zastihlo zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice. Uvolněná lavina plná ledu a kamení jejich tábor pohřbila a zahubila zbylých čtrnáct československých horolezců.

Autor: