Řemeslníka shání o polovinu více lidí než před třemi lety. Jejich sazby proto rostou

ČTK ČTK
13. 8. 2019 13:36
Řemeslné práce poptávají lidé podle databáze Nejřemeslníci.cz o 52 procent více než před třemi lety. K nejžádanějším a také nedostatkovým patří práce zedníků, instalatérů, sádrokartonářů, elektrikářů, truhlářů a klempířů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Více než 80 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že najít kvalitního řemeslníka je nesnadné. Zatímco dříve rozhodovala o jejich výběru cena, v současnosti nároky zákazníků vzrůstají.

Až 73 procent respondentů si vybírá řemeslníka podle referencí o kvalitě jeho práce. Vyplývá to z průzkumu ppm factum pro pivovar Velkopopovický Kozel, který byl zveřejněn na tiskové konferenci.

"Zákazníci tlačí čím dál více na kvalitu, vědí o stavebních materiálech a nových technologiích. Oproti minulosti už netlačí na co nejnižší cenu a rychlost realizace. Dnes zákazníkům nevadí si počkat a připlatit si, aby dostali kvalitní službu," uvedl Tomáš Čech z portálu Nejřemeslníci.cz.

Ta je největší poptávkovou službou v oblasti řemesel v Česku a nabízí služby více než 30 tisíc řemeslných firem. Důvodem změny chování zákazníků je podle Čecha dobrá ekonomická situace a ochota si připlatit, ceny přitom rostou nejvíce u zedníků a obkladačů.

Stoupající ceny zakázek obecně podle Čecha neovlivňuje materiál, ale hodinová sazba řemeslníka. "Když vidí, že nestíhají, snaží se ceny zvyšovat. Meziročně jde o nárůst o 18 procent napříč všemi kategoriemi řemeslných prací," dodal.

Nárůst se v jednotlivých oborech liší a pohybuje mezi 15 až 25 procenty ročně. V příštím roce se podle Čecha očekává situace podobná, odhaduje, že řemeslné práce budou nadále zdražovat.

Sehnat řemeslníka ve velkých městech je podle Čecha paradoxně jednodušší než v menších. "Ve větších městech je větší konkurenceschopnost, řemeslníků je zde více než v menších městech a na vesnicích, kde jsou lidé zvyklí si dělat řemeslné práce sami," uvedl.

Z průzkumu nicméně vyplynulo, že s řemeslnou prací bylo spokojeno 70 procent dotázaných. Ti nespokojení pocházeli z větších měst, kde jsou i větší nároky na kvalitu.

K řemeslným profesím, které rovněž trpí personálním nedostatkem, podle zástupců Velkopopovického Kozla patří i sládkové, jichž v Česku chybí kolem tří stovek. Podle Brašnářství Tlustý a spol. se nedostává ani brašnářů, kvůli nedostatku pracovních sil musí do dílny často přijímat lidi vyučené v jiných oborech, uvedlo v úterní tiskové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy