David Marek, chief economist v české pobočce konzultační společnosti Deloitte, komentuje obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou.

Na první pohled je to problém, který se odehrává tisíce kilometrů daleko od českých hranic a který se nás netýká. Spojené státy a Čína rozpoutaly obchodní válku, americký prezident Donald Trump uvalil cla na téměř veškerý dovoz z Číny, ta v reakci na to oslabila svoji měnu jüan na nejnižší hodnotu za posledních 10 let, takže hrozí, že obchodní válka přeroste navíc v měnovou.

To, co se zdá být daleko, ale ve skutečnosti může ovlivnit budoucnost Česka mnohem víc, než si myslíme. I když aktuální bitva zuří momentálně mezi Spojenými státy a Čínou, celý spor má globální rozměr, jde o střet USA versus zbytek světa, což se týká i nás. A já vám ukážu jak.

Celý spor může zajít hodně daleko a způsobit poměrně rozsáhlé ekonomické problémy po celém světě. Momentálně zažíváme extrémně dlouhé období konjunktury, takže je pravděpodobné, že bychom se do fáze nějaké slabší či silnější recese dostali tak jako tak. Je to přirozený vývoj a součást ekonomického cyklu, tenhle eskalující spor ale může recesi prohloubit a prodloužit.

Mechanismus, jakým k tomu dojde, je jednoduchý. Základním rysem globalizace je, že se výroba hodně fragmentovala a v každém výrobku jsou dnes součástky z mnoha zemí. Takže když v důsledku současných sporů začne oslabovat ekonomika v Číně a ve Spojených státech, klesne v obou zemích i poptávka a to bude následně znamenat i pokles dovozu z ostatních zemí.

Co to znamená pro nás? Z Česka do Ameriky se téměř nevyvážejí žádná auta, minulý rok to bylo sotva pár desítek vozů. Situace na Slovensku je odlišná – odsud se aut do Spojených států vyváží mnohem víc. Přesto je naše expozice stejná a dopady by na obě ekonomiky byly totožné, protože z Česka se vyváží mnohem víc součástek do aut, jež jsou součástí větších celků.

Máme momentálně řadu jiných domácích témat, ale protože jsme hodně otevřená země, která je závislá na globalizaci, obchodní válka Spojených států a Číny je společně s brexitem něco, co může české ekonomice hodně ublížit. Může se obrátit doteď příznivý trend vývoje ekonomiky, mohl by se zastavit růst mezd, zvýšila by se nezaměstnanost.

Proto je třeba nic nepodcenit.

Klíčová otázka je, jak daleko jsou ochotni zajít politici na obou stranách a jak moc jsou ochotni obětovat ekonomiku k dosažení vlastních cílů. Nedává to žádný smysl. Z pohledu Spojených států je zbytečná eskalace, která k ničemu nevede, protože problém americké ekonomiky se nevyřeší tím, že se nastaví větší cla. Odvetná opatření navíc ukazují, že Čína už není otloukánek, že se nebojí bránit. Samy Spojené státy pomohly posunout Čínu do role světového hegemona.

Scénářů, jak může celý spor pokračovat, je několik. Donald Trump má ale limitované možnosti, Spojené státy jsou přece jen demokratická země, kde nemůže prezident přitvrzovat neustále, protože pokud bude sporem trpět americká ekonomika, voliči to budou nést nelibě. Naopak u Číny je to jiné, je to komunistická země s centralizovanou ekonomikou, která si může dovolit zajít mnohem dál a říznout i sama do sebe, aby tím poškodila soupeře.

Spojené státy si evidentně vybraly příliš těžkého soupeře.

Proti takové situaci můžeme my jako malá evropská země dělat velmi málo. Můžeme aktivně přispívat k evropské diplomacii, což je asi tak všechno. Důležitější je, abychom sami sebe udržovali v dobré kondici a nepřidělávali sami své ekonomice problémy, abychom do případného boje nevstupovali zraněni.

Pořád je čas to ještě zastavit. Obchodní válka ještě nezašla tak daleko, aby se to zastavit nedalo. Ale poslední vývoj ukazuje, že se velmi snadno může stát opak – už před měsícem totiž svitla naděje, že se spor ukončí, jenže místo toho se rozjel ještě ve větší intenzitě, když Trump vyhlásil nová cla a Čína reagovala devalvací měny. Proto je důležité vše sledovat a nemyslet si, že se nás to netýká.