Boj o stamiliony z Ligy mistrů: hodnota kádru Kluže je oproti Slavii zhruba poloviční

Kapitán Tomáš Souček proniká do liberecké obrany

Kapitán Tomáš Souček proniká do liberecké obrany Zdroj: Pavel Mazáč/sport

Momentky z utkání Kluže v Glasgow
Momentky z utkání Kluže v Glasgow
Momentky z utkání Kluže v Glasgow
Momentky z utkání Kluže v Glasgow
Momentky z utkání Kluže v Glasgow
9
Fotogalerie

Český fotbal může mít po roce svého zástupce v Lize mistrů. Pokud pražská Slavia uspěje v dvojzápase s rumunskou Kluží, může si jen postupem do základní skupiny soutěže přijít na zhruba čtyři sta milionů korun.

Rumunský celek v dramatické odvetě na stadionu Celticu Glasgow vyhrál 4:3 a po domácí remíze 1:1 postoupil do závěrečného předkola. Dvěma góly se na výhře podílel francouzský záložník Billel Omrani. Podle papírových předpokladů byl přitom favoritem skotský klub. V roli favorita Rumuni podle všeho nepůjdou ani proti Slavii.

Slavia v Lize mistrů: Start na Interu, jaký má další program? >>>

Podle specializovaného portálu Transfermarkt dosahuje tržní hodnota jejich hráčského kádru 24,4 milionu eur (630 milionů korun), zatímco v případě Slavie jde o odhad ve výši 40,6 milionu eur (miliarda korun). Hlavní hvězdou Kluže je podle ukazatele Transfermarktu útočník a rumunský reprezentant George Tucudean, za něhož by si mohla Kluž říct 3,5 milionu eur (90 milionů korun). To je polovina sumy, na kterou si trh podle odhadů cení opory sešívaných Tomáše Součka.

První zápas o místo v základní skupině čeká českého mistra v úterý 20. srpna v Kluži, odveta v Edenu se uskuteční o osm dnů později. Slavia si dosud hlavní fázi prestižní soutěže zahrála jen v roce 2007, kdy v závěrečném předkole přešla přes Ajax Amsterodam.

Kluž bude usilovat o čtvrtou účast ve skupině a první od roku 2012. Rumunskou ligu vyhrála pětkrát včetně uplynulých dvou sezon. S českými kluby si dosud zahrála dvakrát - v roce 2012 ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadila Liberec, naopak v sezoně 2009/10 ji ve skupině Evropské ligy dvakrát porazila pražská Sparta. Vloni Kluž v závěrečném předkole Evropské ligy senzačně vypadla s lucemburským Dudelange, skupinu Ligy mistrů hrála naposledy v ročníku 2012/13.

Prohlédněte si fotogalerii: