Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Potřebujeme k úspěchu muže? Malé ženy s Ronanovou, Watsonovou a Streepovou se představují

Kultura

  13:00
USA - Studio Sony Pictures zveřejnilo první upoutávku na novou filmovou adaptaci románu Malé ženy. Již osmé filmové zpracování nejslavnějšího díla americké spisovatelky Louisy May Alcottové režírovala Greta Gerwigová. Ve snímku o osudu čtyř sester dospívajících bez otce během americké občanské války hrají mimo jiné Saoirse Ronanová, Meryl Streepová a Timothée Chalamet.

Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová. foto: FALCON

Film bude mít premiéru ve Spojených státech v prosinci a do českých kin se podle filmové databáze csfd.cz dostane v březnu příštího roku.

Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová.
Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová.

Román Alcottové se životopisnými prvky pojednává o jejím dětství se třemi sestrami v městečku Concord v americkém státě Massachusetts. Hlavní autobiografickou hrdinkou je aspirující spisovatelka Jo (Ronanová), která soudí, že nepotřebuje muže k tomu, aby uspěla. Tato postava se stala po zveřejnění románu v 60. letech 19. století vzorem pro mnoho žen, napsal server televize CNN.

Jejího důvěrníka z dětství Laurieho hraje Chalamet, nominovaný na Oscara za nejlepší mužský výkon v hlavní roli ve snímku Dej mi své jméno. Nejstarší ze sester Marchových, romantickou Meg, představuje Emma Watsonová, známá z filmové série o Harrym Potterovi. Meryl Streepová ve filmu ztvárnila bohatou příbuznou, na jejíž pomoci rodina často závisí.

Příběh dodnes dojímá čtenáře a hlavně čtenářky nejen ve Spojených státech. V popularitě mu pomohla i filmová verze, která se v kinech objevila v roce 1994 a kde si matku zahrála Susan Sarandonová a její dcery mimo jiné Kirsten Dunstová, Claire Danesová či Winona Ryderová.

Autor: