Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Provokatéři na jevišti. Festival Divadlo přiveze do Plzně i Krymova s Mundruczóem

Kultura

  15:00
PLZEŇ/PRAHA - Mezi 11. a 19. zářím se bude v Plzni konat mezinárodní festival Divadlo, největší divadelní akce u nás. Předvede 44 inscenací a pozve zajímavé zahraniční hosty.

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni, 2019. foto: MFD

Jeden z nejlepších současných ruských režisérů Dmitrij Krymov představí na zahájení letošního festivalu jednu ze svých slavných provokativních inscenací ruských klasických předloh. Jeho neotřelé, téměř surrealistické zpracování Ostrovského předlohy Bez věna je společným projektem moskevského divadelního souboru Školy dramatických umění a producenta Leonida Robermana.

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni, 2019.
Mezinárodní festival Divadlo v Plzni, 2019.

Nemožnost být svobodný bez peněz ve světě peněz je v inscenaci podtržena groteskností a zdůrazněním absurdity situací i proměnlivostí stylů, které režisér střídá. “Vše probíhá na pozadí permanentně běžícího televizního přenosu fotbalového utkání; herci během představení vstupují do paralelní reality na břeh řeky Volhy, přebývají v ní a vracejí se zpět na jeviště,” popisuje Kamila Černá.

Je těžké být Bohem

Na plzeňský festival se tentokrát s inscenací Hard to be a God vrátí jedna z nejzajímavějších a také nejkontroverznějších osobností evropské režie Kornél Mundruczó se svým budapešťským souborem Proton Theatre. Krutý a nelítostný příběh z podsvětí mezinárodního sexuálního obchodu je rámován pasážemi ze stejnojmenné novely bratrů Strugackých z roku 1964, jejíž hrdina je nucený přihlížet násilí bez možnosti zasáhnout. Autenticita příběhu je umocněna scénou, kterou tvoří dva pojízdné kamiony.

Z českých luhů...

Z českých inscenací diváci uvidí výběr toho nejzajímavějšího za uplynulou sezónu. “Letos jsme vybrali inscenace, které zastupují velkou šíři témat, stylů i žánrů,” uvádí dramaturg Jan Kerbr. Do Plzně tak přijedou Divadlo Na zábradlí s inscenací Persony dle Ingmara Bergmana (režie Jan Mikulášek), Městská divadla pražská s freskou o životě Newyorčanů v polovině osmdesátých let Andělé v Americe (režie Michal Dočekal).

Opera Národního divadla dorazí s operní adaptací Klímova groteskního romaneta Utrpení knížete Sternenhocha (režie Michal Dočekal) a například ostravská Komorní scéna Aréna přijede s černou komedií Zabiják Joe (režie Jiří Pokorný).

Rekreační dům, 5+kk, 285m2, Úštěk - Českolipské předměstí, okr. Litoměřice
Rekreační dům, 5+kk, 285m2, Úštěk - Českolipské předměstí, okr. Litoměřice

Sídliště pionýrů, Úštěk - Úštěk-Českolipské Předměstí, okres Litoměřice
4 950 000 Kč