Turecko 376, Švédsko 40. Česká fotbalová liga za prodej televizních práv dostává jen šest milionů eur

Částka, kterou kluby v české fotbalové lize získají z prodeje televizních práv, je mnohonásobně menší než v zemích, které jsou na tom z hlediska koeficientu, tedy úspěšnosti klubů v evropských pohárech, mnohem hůře. Poukazuje na to server Eurofotbal.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:02 14. 8. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Částka, kterou kluby v české fotbalové lize získají z prodeje televizních práv, je mnohonásobně menší než v zemích, které jsou na tom z hlediska koeficientu, tedy úspěšnosti klubů v evropských pohárech, mnohem hůře

Částka, kterou kluby v české fotbalové lize získají z prodeje televizních práv, je mnohonásobně menší než v zemích, které jsou na tom z hlediska koeficientu, tedy úspěšnosti klubů v evropských pohárech, mnohem hůře | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Česká republika je momentálně podle koeficientu na třináctém místě, ale domácí soutěž dostane za prodej televizních práv jen necelých šest milionů eur. Do této sumy je nutné započítat platby od televizí (České televize a O2), což je asi 4,2 milionu eur, a další příjmy společnosti Pragosport, které televizní práva podstoupila Ligová fotbalová asociace jako vlastník. Tato částka se přerozdělí rovnoměrně mezi kluby.

Pro srovnání: třeba v tabulce šestnácté Řecko dostane za televizní práva 32 milionů a třeba Švédsko, které je až ve třetí desítce žebříčku, utrží od televizních společností dokonce více než desetinásobek.

Fotbalová liga po dohodě s O2 zůstává na obrazovkách České televize. Vysílat bude páteční zápasy

Číst článek

Jsou ale asi i země, ve kterých si za prodej práv přijdou fotbalové kluby na ještě větší peníze. Turecko, které je podle koeficientu na desátém místě, obdrží za televizní práva na nejvyšší domácí soutěž takřka stokrát víc než česká, přesně 376 milionů eur.

Vůbec se samozřejmě nedá srovnávat příjem za televizní práva v české lize s tím, kolik inkasují kluby ve Španělsku, Anglii, Itálii nebo Německu, ale v tomto případě jde o nejlepší fotbalové ligy světa, tedy nejžádanější zboží a velmi silnou konkurenci sportovních kanálů.

Společnost Pragosport koupila vysílací práva na fotbalovou ligu do roku 2024

Číst článek

Jedním z důvodů, proč česká liga dostane za vysílací práva tak nízkou částku, může být fakt, že fotbalová liga byla u nás mnoho let dostupná na volně šířených kanálech.

To si myslí i předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. „Ve všech zemích, se kterými se srovnáváme, je buď ve sto procentech, nebo v podstatné části už mnoho let fotbal na placených platformách. A ty placené platformy jsou podle všeho schopné vygenerovat větší objem finančních prostředků, než když peníze generujete jenom z reklamního nebo marketingového trhu v dané zemi,“ řekl Radiožurnálu.

Podle Svobody by ten podíl z vysílacích práv mohl v Česku stoupat, protože jak fotbalová liga, tak i třeba Liga mistrů je u nás v drtivé většině dostupná už pouze na placených kanálech.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme