Rádi si pochutnáte na sklence dobrého vína, ale nevíte, jakým způsobem ho nejlépe uchovávat – a to jen krátkodobě nebo i dlouhodobě? Pokud s archivací teprve začínáte, přečtěte si 5 tipů, které jsme pro vás připravili společně s odborníky z Global Wines & Spirits. Využijte těchto pár základních znalostí pro skladování vína a můžete si být jistí, že vaše oblíbené víno neztratí svou chuť ani kvalitu.

Vybrali jsme pro vás 5 základních tipů, které vás zasvětí do tajů archivace.

1) Nechte si poradit 

Pozor, ne každé víno je vhodné k archivaci. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými (většinou v nižších cenových kategoriích) a víny vhodnými k uskladnění. Vína základní, tedy tzv. vína k okamžité spotřebě, bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru, nedostatečné kvality a s celkově malým potenciálem k dalšímu staření. Taková vína jsou vyrobena ke konzumaci zpravidla do 3 let od ročníku sklizně. Předpoklad pro delší skladování mají vína od prověřených a renomovaných vinařů, z dobrých a špičkových ročníků. Taková vína jsou vyrobena z nejlepších surovin (hroznů), které má daný vinař k dispozici a splňují určitá kvalitativní kritéria s předpokladem vývoje vína v lahvi.  

Nebojte se proto před koupí kvalitního vína využít odborného poradenství – jeden z největších distributorů a prodejců Global Wines & Spirits nabízí rady odborníků, jak ve svých kamenných pobočkách v Praze a Brně, tak na e-shopu www.global-wines.cz, kde můžete využít poradenství přes zákaznickou linku v klidu z pohodlí domova.

2) Dávejte pozor, jak víno pokládáte

Poloha vína je pro jeho dlouhodobé skladování velmi důležitá (mluvíme o skladovací době delší, než 2 roky). Vždy víno pokládejte vodorovně, ne na stojato. Důvodem je hlavně konstantní zvlhčení korku, který si tak udrží nepropustnost a víno je méně náchylné na negativní změnu chuťového projevu. To platí i pro vína se šroubovým uzávěrem (i vína s tímto uzávěrem jsou vhodná k uskladnění). Důležité je udržet víno v klidu a do konzumace s ním hýbat jen minimálně – uložené víno byste tedy neměli příliš často přesouvat či nechávat poblíž mechanických přístrojů, které by mohly způsobit chvění či otřesy. Dejte si rovněž pozor, abyste neměli víno uložené poblíž chemikálií nebo čistících prostředků, aby „nenačichlo“ nežádoucími pachy.

 3) Vyberte vhodnou teplotu a světlo 

Ideální teplota pro dlouhodobé skladování by měla být mezi 9–11 °C. Důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala (meziroční rozdíl teplot by měl být nižší než 2 °C). V případě, že by teplota nebyla stálá, může postupem času docházet ke znehodnocení vín. Vlhkost by pak měla být zhruba 65–80 %, nižší vlhkost může způsobit odpařování vína, zatímco vyšší zapříčiňuje vznik plísní. Správné skladování vyžaduje rovněž vhodné osvětlení, nejlépe se vínu daří ve tmě.

4) Vsaďte na domácí vinotéku

Pokud jste milovníky vína a nemáte k dispozici vhodné „sklepní“ prostory ke skladování, pak se vám zaručeně vyplatí investovat do domácí vinotéky. Jsou navrhovány tak, aby udržovaly konstantní teplotu vín a chránily jeho obsah proti UV záření. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o jejich obsahu, aniž byste narušovali vnitřní prostředí. Zároveň některé z nich obsahují také dvě teplotní zóny. Proto můžete mít v jedné vinotéce uskladněná vína „na delší dobu“ s těmi k okamžité spotřebě, nebo v takových vinotékách můžete chladit více druhů vín. Cena se odráží od velikosti a vybavení, nejlevnější se dá sehnat již od 5 000 Kč. Před výběrem vinotéky si také rozmyslete její umístění – do interiéru bytu či domu volte raději kvalitnější a méně hlučné výrobky. Berte také v úvahu dobu, po kterou chcete vína uskladnit. Domácí vinotéky jsou vhodné spíše pro střednědobé skladování v řádu let. Pokud zvažujete uskladnit víno na 8–10 a více let, pak začněte přemýšlet o vlastním sklepě.

5) Myslete na životnost 

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotili. Lehká růžová a jednodušší bílá vína jsou určena ke konzumaci přibližně do 1–2 let od ročníku uvedeného na etiketě, lehčí červená vína a standardní bílá vína pak do 2–5 let. Pokud s archivací teprve začínáte, vždy je dobré vsadit na radu experta. Nebojte se proto svěřit do rukou odborníků. V Global Wines & Spirits vám pomůžou vybrat ideální víno k dalšímu vývoji v lahvi, které vám časem zpříjemní ty nejdůležitější životní události a učiní je tak ještě výjimečnějšími.