Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Archeologové našli v Pompejích sbírku rituálních amuletů

Věda

  5:15
NEAPOL - Italští archeologové objevili v jednom z domů v Pompejích truhlu s více než stovkou drobných předmětů, které považují za amulety. Jsou mezi nimi například sošky, krystaly, přívěšky, kostěné knoflíky, ale třeba i miniatury penisů, informovala agentura ANSA. Jaký smysl předměty měly, vědci zatím s jistotou nevědí, podle ředitele Pompejí Massima Osanny je však nejpravděpodobnější, že se amulety používaly při magických rituálech.

Pompeje. foto: Archiv LN.

Kolekce předmětů se našla v jednom z domů v té části Pompejí, která se dosud odkrývá. Vila nazývaná Casa del Giardino (Dům se zahradou) přitom jeden významný objev přinesla už loni - tehdy se na její stěně našel nápis, který odborníky s definitivní platností přiměl změnit předpokládané datum zkázy Pompejí ze srpna na říjen roku 79 našeho letopočtu.

Vědci objevili 39 dosud neznámých galaxií. ‚Jejich odhalení jde úplně proti všemu, co jsme dosud věděli‘

„Takto velkou a rozmanitou sbírku jsme dosud nikdy nenašli. Je to úžasný objev,“ uvedl Osanna. Předměty ze skla, bronzu, kostí a jantaru podle něj nejspíš patřily ženě, která s jejich pomocí prováděla ochranné rituály. „Je tam spousta předmětů s falickou symbolikou, podobných malbám po celých Pompejích, které měly ochraňovat domy a přinášet štěstí. Jantar je zase spojován s plodností a štěstím v lásce,“ doplnil.

Teorii o ženské majitelce podle Osanny odpovídá i to, že na některých předmětech jsou rytiny brouků, právě motivy s brouky přitom byly na základě egyptské tradice v antickém Římě používány na předmětech, které měly chránit těhotné a novorozence. Kostěné amulety se podle všeho zase užívaly při rituálech, které měly pomoci získat lásku vybrané osoby. „Víme o těchto rituálech z písemných pramenů, ale je vzácnost najít takovýto doklad,“ dodal Osanna.

Čeští vědci objevili stopy sodíku u dvou exoplanet

Ve stejném domě jako amulety se podařilo odkrýt i fresky a mozaiky, ale také pozůstatky deseti lidí, kteří při erupci sopky Vesuv před dvěma tisíciletími zahynuli. Nyní se budou provádět analýzy DNA, které mají zjistit, zda šlo o členy jedné rodiny. „Majitelka amuletů je možná mezi nimi,“ domnívá se Osanna.

Autor:
Témata: Pompeje, Řím, Vesuv