Plzeňák Provod září v Dynamu: rozhovor o Horváthovi, Kangovi i Slavii

15.08.2019, 15:19
Rozhovory
Po čtyřech letech ve druhé lize je českobudějovické Dynamo zpět mezi elitou. Po pěti kolech má pět bodů a hned dva z nich proti silným soupeřům, Spartě i Jablonci. Svěřenci Davida Horejše se snaží o atraktivní herní styl a jedním z klíčových hráčů současného kádru je ofenzivní univerzál Lukáš Provod. Brzy třiadvacetiletý fotbalista je kmenovým hráčem Viktorie a v Dynamu hostuje.

O tom, jak se přepíná z pozice křídla na podhrot, zda Pavel Horváth dovede být jako trenér vážný či jak se hraje proti Gueloru Kangovi, se ofenzivní tahoun Dynama rozpovídal v exkluzivním rozhovoru pro Eurofotbal.



Máte poměrně nabitý začátek soutěže, během necelých dvou měsíců zápasy se Spartou, Slavií, Jabloncem i Plzní. Jsou tahle utkání s velkými týmy něco víc, nebo každý prvoligový duel vnímáte stejně?

Pro nás by to tak mělo být. (usmívá se) Je to první liga, vybraná společnost. Vážíme si toho, že takové zápasy můžeme hrát. Na druhou stranu, Sparta, Slavia, to každý bere trochu jinak. Se vší úctou k Příbrami nebo Opavě, na takový zápas přijde plný stadion, má to jinou atmosféru, má to zkrátka svá specifika. Jinak se ale samozřejmě na každé utkání připravujeme stejně.

Proti Spartě jste uhráli na první pohled senzační remízu 2:2. Vy jste ale v zápase o dvě branky vedli. Převládalo zklamání, nebo radost ze získaného bodu?

Ze začátku jsme byli zklamaní. Během zápasu jsme cítili, že jsme si mohli sáhnout na víc. Za stavu 2:1 jsme měli šance a mohli jsme rozhodnout, což se nepovedlo. Trenéři nám ale říkali, že je to hrozně cenný bod a ukázali jsme dobrý výkon. Druhý třetí den už jsme to brali jako super zápas a byli jsme rádi za bod.

De facto s vámi remizoval sám Kanga - první gól nádherně vstřelil, druhý připravil ze standardky. Jak se proti takhle kvalitativně odskočenému hráči hraje?

Je na strašně vysoké úrovni a samozřejmě to na hřišti cítíte. Přitom jsme se na něj totálně připravovali, věřili jsme, že mu nedáme metr prostoru. A on pak nám sám dá gól a má asistenci. Dobře, že takoví hráči v lize jsou, zvedají úroveň celé soutěže.

Trenér David Horejš mi před sezonou říkal, že chce i v první lize hrát ofenzivní fotbal a nebetonovat. Na druhou stranu kvalita soupeřů je úplně jinde, takže vyloženě na férovku si to s nimi asi rozdat nemůžete. Je tedy třeba najít kompromis?

Přesně tak, samozřejmě soupeři jsou tu mnohem kvalitnější a trestají z každé šance, takže je třeba hrát velmi zodpovědně. Nikoho by ale nebavilo zalézt a bránit od půlky, betonovat. Nemělo by to cenu. Týmy jako Slavia nebo Sparta vás stejně potrestají, takže čekat na své půlce na smrt by vůbec k ničemu nebylo. Proto vždycky řešíme, jak vysoko presovat, jak vysoko bránit, jak moc si dovolit útočit. V zápase proti Spartě se nám to povedlo a byli jsme jí vyrovnaným soupeřem.

Máte za sebou pět odehraných kol, na kontě pět bodů. Co zatím vnímáte jako největší slabinu Dynama?

Oproti druhé lize dostáváme víc gólů, občas se dopouštíme některých zbytečných individuálních chyb. Ve druhé lize jsme hodně zápasů zvládli na 1:0 - i když jsme měli šance a neproměnili je, jednou jsme se trefili a dozadu jsme byli pevní a branky nedostávali. Tady soupeři potrestají jakoukoliv sebemenší chybu. Toho se musíme vyvarovat. Když budeme hrát vzadu na nulu, tak nějaký gól většinou vždycky dáme.

V čem je oproti druhé lize největší rozdíl? V individuální kvalitě hráčů, nebo ve vyspělosti týmů obecně?

Je to skok po všech stránkách. Na každý pád je vidět zkušenost hráčů, co tuhle ligu hrají. V soubojích, v driblinku, ve všem jsou klidnější, rozvážnější, ví, co a jak. Ve druhé lize jsme byli většinou my ti favorité, ti klidnější. Teď se to obrátilo.

Ligu jste začal jako křídlo, poslední duely ale nastupujete na podhrotu. Co vám sedí víc?

Jsem rád, že jsem univerzálnější a můžu nastupovat na více pozicích. Víc mi teď vyhovuje podhrot, je tam mnohem víc míčů, mám takovou volnost pohybu. Když to přeženu, tak si můžu seběhnout, kam chci. Na křídle jsou striktně daná pravidla - kde stát, kam si nabíhat, kde se pohybovat. Na druhou stránku je tam zase více soubojů jeden na jednoho.

Na jaře jste úspěšně hostoval v Dynamu, jinak jste ale kmenový hráč Plzně. Byl ve hře návrat do Viktorie, nebo bylo jasné, že budete pokračovat v Budějovicích?

Ve hře to určitě bylo, po domluvě klubů jsme ale došli k tomu, že zůstanu. V Plzni jsem prodlužoval smlouvu a pak se vrátil sem na hostování. I jsem to tak chtěl, jsem tu spokojený. Zažil jsem tu postup, tu druhou půlku sezony, kdy jsme pořád vyhrávali, takže si tu nemůžu na nic stěžovat.

Asistentem Davida Horejše je Jiří Kohout, kterého jste zažil v Plzni jako trenéra juniorky. Byl to právě on, kdo si vás do Budějovic vybral?

Myslím, že určitě, on mě doporučil trenéru Horejšovi. Je to hlavně jeho zásluha a chtěl bych mu za to i tímto způsobem poděkovat.

V dorostu jste pro změnu zažil Jiřího Žiláka, který s Plzní zazářil v Youth League a teď je trenérem reprezentace U20. Západočeská trenérská škola evidentně má mladé talenty.

Je to tak, trenéři tam jsou kvalitní, navíc se to pořád posouvá. Už u nás to bylo super, ale teď je to ještě výš. Když se tam jedu podívat a vidím, jak tam hráči můžou bydlet, jaké mají jídlo, suplementy, ovoce na každém tréninku, to jsme ještě my vůbec nezažil. Podmínky jsou stále lepší a i díky tomu můžeme v Plzni vyrůst talenti.

V Plzni moc odchovanců příležitost dlouhodobě nedostává. Teď se to ale může změnit, na hostování je kromě vás v lize i třeba Pavel Šulc. Věříte, že se to může prolomit?

V Plzni to není moc zvykem, aby odchovanci dostávali prostor. Věřím ale, že touhle cestou se můžou do áčka dostat. Přes hostování ve druhé lize, pak ve slabším klubu nejvyšší soutěže. Takhle to věřím bude i s dalšími hráči, nejenom se mnou.

Ve druhé lize jste kromě Dynama hostoval i v Sokolově, kde vás vedl legendární Pavel Horváth. Jaký je jako trenér? Může ho člověk vůbec brát vážně?

On právěže dokáže dobře přepínat mezi rolí baviče a srandisty a mezi rolí vážnou. Když jsme měli řešit taktiku nebo video, nebo nějaký prohraný zápas, dokázal i zakřičet. Autoritu má, všichni ho respektují jako velkého fotbalistu, co toho spoustu dokázal. Na druhou stranu to samozřejmě dokáže odlehčit a ví, kdy to odlehčit. Pro tohle má dobrý cit, na tréninku bylo srandy spoustu.

Věříte, že by jednou mohl být trenérem v první lize?

Je strašně těžké se do té vybrané společnosti dostat. Když se podíváme na prvoligové trenéry, často se střídají stejná jména a klub si radši vybere osvědčené jméno se zkušenostmi z ligy, než aby dali šanci někomu novému třeba z mládeže nebo z nižší ligy. Cesta je to tedy dlouhá. Předpoklady ale má, z fotbalu má hromadu zkušeností a nebyl by první ani poslední hráč na trenérském postu v první lize.

Teď vás v lize čeká Slavia, kterou si trenér Horejš klade tak trochu za vzor. Co vy říkáte na to, jak se současný mistr prezentuje?

Slavia předvádí neskutečné výkony, což je vidět i na statistikách. Nejvíc naběhají, mají nejvíc soubojů, ve všem vedou. Je tam jasný cíl hrát co nejvíc náročně a daří se jim to. Fotbal už se dneska ani jinak hrát nedá. Presovat vysoko, pořád běhat, díky tomu budete úspěšní.

Česká liga je běhavá, náročná, Slavia navíc v Evropě ukázala, že se dá uspět spíše týmovostí a fyzičkou, než jen sázkou na technicky obdařené individuality. Co v této souvislosti říkáte na přestupy jako je Stanciu? Není to zbytečné?

To si nemyslím. Hráči jako Stanciu baví lidi, dávají góly, lize to prospěje, zkvalitní jí to. Dodává to v Česku fotbalu na popularitě. Na druhou stranu je dobrá reklama i to, když se takový hráč někdy neprosadí. Je vidět, jak je liga náročná, když se tu hráči jako Baluta nebo Ben Chaim úplně neprosadili. Když přišel Biabiany, říkal jsem si Tyjo, to už je opravdu jméno, a ani on se neprosadil. Dokazuje to, že česká liga není na špatné úrovni. Nejlepší týmy se můžou na evropské scéně rovnat skoro každému.

Teď vás čeká zápas se Slavií, kde bude plno. Narváno bylo i na Spartě, na Jablonci skvělé čtyři a půl tisíce. Co udělat proto, aby na Dynamu zájem o fotbal vzrostl trvale a nevrátil se k bídným návštěvám?

Je důležité předvádět takové výkony jako se Spartou. Lidí teď chodí hodně, širší veřejnost se díky první lize k fotbalu dostane snáz. Na nás teď je, abychom lidi chytli a nepustili. Přesvědčili je, aby nechodili jen na Slavii a Spartu, ale aby chodili na Dynamo. Musíme udělat všechno pro to, abychom ukázali, že do ligy patříme. A že umíme předvádět dobrý fotbal, který bude lidi bavit.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (29)

Přidat komentář
zelda

září?

Reagovat
Blasphemer

Je tam letos zatím nejlepší, no.

Reagovat
dinss

Reagovat
smazaný uživatel

Dlouhodobě patří mezi nejlepší hráče Dynama, což platí i teď v první lize. Pro tým je nesmírně důležitý, což ostatně otevřeně říká i Horejš.

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
JessePinkman

Provod

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten Matěj u vás? Když jste udělali Poloma, je dost možné, že to ještě více usadí Matěje na lavičce a díky tomu si zas zajebe rok kariéry?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak souvisí Polom s Helešicem? Helešic nekope, protože Čolič a Kladry.

Reagovat
smazaný uživatel

Beru to tak, že je Polom posílení do obranných řad Budějic. A prý umí zahrát i na beku, co jsem někde četl a slyšel.

Reagovat
Rolf

Tak to musí být lepší než "světoznámý"opilec-Krmelec a to už něco znamená!

Proti Spartě hráli ve 14-ti,co tam předváděli grázlové v černém,není jen tak k vidění!!!

Reagovat
dadoprso

Biabiany to už je fakt jméno

https://youtu.be/rdliLCT2ExQ

Reagovat
Pablos

jen tak to sem mrdneš pod rozhovor s hráčem s ČB, milionkrát profláklý video ...neděkujem, neceníme

Reagovat
Pablos

z ČB

Reagovat
Pablos

a ke všemu, to je v tom rozhovoru, zmínka o Biabianym ...to je zase den

Reagovat
C-M@ster

No, ono je to tak ale myšlený.

Článek: Když přišel Biabiany, říkal jsem si Tyjo, to už je opravdu jméno

dadoprso: Biabiany to už je fakt jméno https://youtu.be/rdliLCT2ExQ

Reagovat
Pablos

No vždyť, to měla bejt právě, že to je zase den... Jako debil jsem hrrr reagoval, aniž si dočetl článek

Reagovat
C-M@ster

Ajo... Nevadi

Reagovat
dadoprso

jsem to bral tak, že když oznámili nákup JB, tak mi to nepřišlo jako nějaký extra jméno.

Ale já si zase říkal Marc Janko, to už je někdo, sice starší, ale cz ligu by si měl vodit s prstem v nose a ten vyhořel ještě dřív

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole.

Reagovat
TheAdy

Reagovat
db18

Reagovat
salami

Oznaceni talent mi nevadi, talent se da rozvinout i v pozdejsim veku a je to dost individualni, kdyz ale ve fotbal extra skoro 23 letyho Provoda oznacej za mladicka, tak s tim problem uz mam.

Reagovat
Pepe1911

Takže já nejsem mladík Ty parchante

Reagovat
Mirek na tenisu

Provod. Včera se Slavií mu to nevyšlo jako proti Spartě. Tam byl famozní. Z toho kluka by mohlo ještě něco být. Konečně někdo s pořádnou figurou, dlouhým krokem a odvahou jít s balonem jeden na jednoho. Těch talentovaných prcků už bylo dost. Petržela, Pilař, Přikryl, Chramosta, Sýkora, Pešek, Mašek, Navrátil, Zeman, Fantiš,...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele