Cesta švédské aktivistky Grety Thunberg z Anglie na klimatický summit do New Yorku nabrala nečekaný směr. Místo plánované cesty podél irského pobřeží zamířila na jih ke Španělsku. Důvodem je špatné počasí – u Irska jsou velké vlny, což kapitán Boris Herrmann, který šéfuje závodní jachtě Malizia s Gretou na palubě, vidí na české aplikaci Windy.

„Cítím hrdost,“ napsal Ivo Lukačovič, zakladatel Windy, na svůj twitterový účet pod fotku, která Windy na kapitánově obrazovce ukazuje.

Šestnáctiletá Greta se stala globálním hlasem v boji za ochranu klimatu. Loni začala ve Stockholmu stávkovat a místo školy chodila protestovat před parlament. Postupně se k ní přidávali další mladí lidé ze Švédska a dalších zemí Evropy.

Z hnutí #FridaysForFuture se stal globální fenomén a Greta je jeho hlavní tváří. Proto si teď dává rok pauzu od středoškolských studií a soustřeďuje se na svou kampaň, jež má vést k většímu povědomí o klimatických změnách.

S tím souvisí i cesta do USA, z níž zatím Greta a spol. ukrojili jen kousek. Ve čtvrtek odpoledne za sebou Malizia měla necelých 400 kilometrů plavby. Osmnáctimetrová jachta, která je vybavená solárními panely a podvodními turbínami pro výrobu čisté energie, je velmi rychlá, ale také dost skromně zařízená na delší plavby. Není tu WC (jako toaleta se používá kbelík, který se vylévá přes palubu) a kuchyňské vybavení tvoří jeden plynový hořák.

Na palubě je kromě kapitána a Grety také její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossmann a také Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a hollywoodské herečky Grace Kelly.

Celkem je čeká více než pět tisíc kilometrů, a tedy více než dva týdny na cestě. Srpen je přitom mezi námořníky považován za zřejmě nejhorší měsíc k přeplutí Atlantiku kvůli sezoně hurikánů. Kapitán Herrmann na Twitteru uvedl, že první noc na palubě byla drsná a loď sebou ve vlnách hodně zmítala.

Právě kvůli výkyvům počasí je na palubě i Windy. Česká aplikace, která vizualizuje předpověď počasí, si mezi záchranáři, piloty, paraglidisty či právě námořníky vybudovala v posledních letech skvělou pověst.

Takhle vypadá aktuální heat mapa světa ve Windy.

Mimochodem, Lukačovič má k moderním jachtám blízko. Na karbonové plachetnici T830 pár let zpátky závodil s českým týmem Radost, jak připomněl na blogu Windy. „Když teď slyším o Gretě, jak plachtí na nádherné karbonové plachetnici do New Yorku, vyvolává to ve mně spoustu krásných vzpomínek,“ napsal Lukačovič a zdůraznil: Carbon is better in a boat than in the atmosphere.

Ve svém článku také zakladatel a majitel Seznamu rozvádí své oblíbené téma: dekarbonizaci, tedy snížení emisní zátěže v mnoha odvětvích lidské činnosti. 

„Je mi jasné, že hodně našich aktivit a zálib bude omezeno karbonovou daní a regulacemi. Je to dost znepokojující, ale díky Gretě a milionům mladých lidí, jako je ona, tomu rozumím. Chápu, že změna je nutná,“ uvádí. „Na druhou stranu, jako kiter a bývalý námořník dobře vím, kolik legrace si člověk užije jen díky poryvu větru. To byl ostatně důvod, proč jsem Windy v roce 2014 založil.“

Cestu Grety, která kvůli uhlíkové stopě odmítá létat letadly, můžete sledovat přímo na Windy. Lukačovičův tým přidal na webové stránky speciální tracker, který sleduje polohu jachty Malizia a aktuální počasí na daném místě.