Houby hoďte na gril nebo si připravte škvarky

Z hub nejčastěji vaříme polévky nebo klasickou smaženici, používáme je též pod maso nebo je sušíme. Existuje ale i mnoho jiných a chutných možností, jak houby upravit.

Škvarky

Houbové škvarky jsou skutečnou lahůdkou. Pro jejich přípravu se hodí václavky, muchomůrky růžovky (masáky), bedly atp. Houby pokrájejte na kousky, osolte, opepřete, zlehka posypte drceným kmínem a zaprašte hladkou moukou. Po menším množství pražte na rozpáleném oleji dokřupava. Po dosmažení nechte okapat přebytečný olej na ubrousku.

Na gril

Na grilování jsou vhodnější houby tužší a málo vodnaté. Tedy hříbky, žampiony nebo holubinky. Houby důkladně očistěte a nožičky odřízněte. Umístěte je na rošt a potřete ochuceným olivovým olejem. Skvělými dochucovadly jsou kmín, česnek nebo rozmarýn. Houby solte až na talíři, jinak pustí vodu a budou suché. Jsou skvělé jako příloha k masu nebo samotné jen s pečivem.

Plněné

Plněné houby jsou opravdu výtečnou záležitostí. Větší houby zbavíme nožiček a jejich kloboučky naplníme směsí z opražené slaniny, cibulky, česneku a na kostičky pokrájeného rajčete. Navrch zasypeme tučnějším plísňovým sýrem a dáme zapéct. Aby houba nepustila do směsi příliš vody, je možné je před plněním propíchnout nožem, aby přebytečná šťáva odtekla.

Pomazánka

Základ na houbovou pomazánku je podobný, jako ten na smaženici. Jednoduše pokrájejte cibuli na drobné kostičky, krátce osmažte a přidejte nadrobno nakrájené kousky hub. Houby duste do změknutí, mezitím osolte, opepřete a přidejte trochu červené papriky. Poté nechte směs zchladnout. V misce si utřete nízkotučný tvaroh s větší kostkou smetanového sýru, přidejte směs hub, čerstvou petrželku a promíchejte. Pomazánka skvěle chutná s tmavým pečivem.

Tataráček

Tento recept je ideální, pokud jste si přinesli z lesa jen pár hub a k tomu každou jinou. Ze směsi různých hub totiž chutná tatarák nejlépe. Houby poduste doměkka a následně rozsekejte na maličké kousky. Poté přidejte všechny ingredience, které běžně dáváte do tatarského bifteku, s výjimkou vejce. Stejně jako tatarák z masa, podává se i ten houbový nejčastěji s topinkami.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat