Například přírodní koupaliště Dolce u Trutnova dnes kvůli špatné kvalitě vody ukončilo sezonu. Voda je tam nebezpečná ke koupání. V Královéhradeckém kraji je zhoršená kvalita vody ve Stříbrném rybníku na okraji Hradce Králové, kde se rozšířily sinice. Hygienici doporučují po koupání sprchu.

Rybník, přírodní koupaliště - ilustrační foto
Teplé počasí prospívá sinicím. Množí se v řadě přírodních koupališť

Mírně klesla kvalita vody i v menších přírodních koupalištích ve středních Čechách. V písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a v Pilském a Novém rybníce na Příbramsku je vyšší obsah sinic, což by mohlo způsobit problémy citlivějším jedincům - dětem, alergikům či těhotným ženám. Na jihu Čech stále platí zákaz koupání na přírodním koupališti v Podolsku na orlické přehradní nádrži, který hygienici vyhlásili 1. srpna.

V Plzeňském kraji není kvůli velkému množství sinic voda vhodná ke koupání v přehradě České údolí u Plzně a v horní polovině přehrady Hracholusky od Butova k silničnímu mostu. Zhoršená je jakost vody také v biotopu Blovice na jihu Plzeňska, ostatní sledované plochy v kraji jsou ale ke koupání stále vhodné. V Ústeckém kraji mají přírodní koupaliště nadále většinou dobrou kvalitu vody. Výjimkou je nádrž Velký Šenov na Děčínsku, kde je voda ke koupání nebezpečná kvůli sinicím.

Třeba kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci nad Nisou se ale zlepšila. V Liberci má voda jen zhoršenou průhlednost a v Jablonci je vhodná i pro citlivé jedince. Některé sinice jsou tam totiž podle hygieniků na hranici své životnosti a odumírají. V Pardubickém kraji se stále dá koupat ve všech sledovaných přírodních koupalištích. Mírné znečištění hygienici zjistili pouze v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku a rybnících Hluboký na Pardubicku a Dlouhý na Orlickoústecku.

Koupání, ilustrační foto.
Koupání v Česku se obávat nemusíte. Přírodní koupaliště jsou čistší než dříve

Na Vysočině se za poslední týden mírně zlepšila kvalita vody v Pilské nádrži na Žďársku, i když je stále zhoršená. Ještě před týdnem ji však hygienici hodnotili dokonce jako nevhodnou ke koupání. Pročistila se i voda v nádržích Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku. Beze změny naopak zůstává kvalita vody v nádrži Kachlička na Havlíčkobrodksu, kde hygienici prodloužili zákaz koupání. Na jihu Moravy mají vodu nevhodnou ke koupání Rybník Suchý na Blanensku a nádrž Výrovice na Znojemsku. V ostatních přírodních koupalištích v kraji se ale lidé mohou koupat.

V Moravskoslezském kraji je stále zakázáno koupání v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku kvůli přemnoženým sinicím. V přehradě Baška na Frýdecko-Místecku koupání hygienici ze stejného důvodu nedoporučují. V Olomouckém kraji se zhoršila kvalita vody v Plumlovské přehradě, kde přibylo sinic. Hygienici proto lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Naopak voda ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává čistá.