Za 15 let, co vlastní Spartu, už Daniel Křetínský utopil ve fotbale stovky milionů korun a dodnes nepřišel na to, jak je na hřišti vydělat zpátky. To se teď zřejmě změní – fotbalisté Sparty s tím ale nebudou mít nic společného a hřiště, na kterém se bude vydělávat, je také jen to tréninkové.

Právě na trávník vedle sparťanského stadionu v Praze na Letné, kde Sparta původně trénovala, by totiž už v říjnu měly najet bagry a pustit se do příprav stavby luxusního hotelu, který by tady měl do tří let vyrůst. Dlouho odkládaný projekt za pět miliard teď získal poslední povolení, a zelenou tak dostal i od stavebního úřadu.

„Získali jsme stavební povolení, je čerstvě vydané a teď čekáme, až nabude právní moci, což se snad stane brzy. Zatím všechno běží dobře,“ potvrzuje Michal Viktorin, který v rámci Křetínského Energetického a průmyslového holdingu šéfuje jeho developerské divizi EP Real Estate.

Co s tréninkovým hřištěm, které ztratilo svůj smysl ve chvíli, kdy vedle něj vyrostl jeden z rušných výjezdů z tunelu Blanka, řeší Křetínský už spoustu let. Kromě zajímavé byznysové příležitosti je to pro něj důležité i z toho důvodu, že na nevyužívaný pozemek má výhled ze své vily.

Původně tady mělo vyrůst obchodní centrum, které se ale nakonec kvůli nevoli občanů městské části proměnilo na hotel. Jeho podoba je dílem architekta Petra Pelčáka, interiéry zase dostalo na starost anglické studio Fuse. Bude mít 523 pokojů, v sedmém patře bazén s výhledem na Pražský hrad, kongresové sály a provozovat ho bude americký hotelový řetězec, jehož jméno chce Viktorin oznámit až po obdržení pravomocného stavebního povolení. Zatím se ví jen to, že půjde o hotelový řetězec, který dosud na českém trhu nepůsobí.

Pokud vše půjde podle plánu, začne se za dva měsíce na místě tréninkového hřiště kopat první výkopová jáma a zároveň už bude růst křižovatka, která oddělí hotel od stadionu. Hotel se má otevřít v roce 2022 a spolu s ním by chtěl Křetínský kolaudovat ještě jednu stavbu.

Řeč je o administrativní budově, která by měla vzniknout vedle hotelu v místě jižní tribuny sparťanského stadionu. U ní je plánování pozadu, EPH má na budovu, kam by se z Pařížské ulice měly přesunout jeho kanceláře, zatím vydané jen územní rozhodnutí, stavba by ale měla jít rychleji než v případě hotelu, proto se předpokládá, že se obě stavby dokončí ve stejnou dobu.

Otázkou zůstává, jestli se EPH do druhého projektu vůbec pustí a jak bude nakonec vypadat. Vizualizace přestavby tribuny totiž letos v zimě mezi fanoušky Sparty vyvolala bouři nevole, kvůli které se projekt začal upravovat. Tři sloupy, které na tribuně měly podepírat kanceláře nad ní, se zredukovaly na jeden, což celou stavbu prodraží. A právě proto teď EPH řeší, jestli se do ní pustí.

„Věřím, že si interně potvrdíme, že v tom projektu chceme i tak pokračovat. Pokud se tak stane, chceme s ním ještě důkladně seznámit fanoušky Sparty,“ dodává Viktorin.

S přispěním Lucie Hrdličkové