Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cadillac XT4. Chlapácký Američan vyžehlí českou okresku

Přesně tak má vypadat SUV: svaly, mohutnost, sportování jen s rozumem. Cadillac XT4 je novinka tradiční americké značky, která je ovšem v Evropě exotem. Do Česka se pokouší vrátit právě středně velkým SUV. A vůbec není špatné. Minimálně pro komfort stojí za to o něj zavadit.
Americký mamut General Motors před pár lety Evropu víceméně opustil. Po prodeji Opelu v roce 2017 se auta značek GM dostávají na starý kontinent neorganizovaně přes nezávislé dovozce. Chutím a potřebám Evropanů nejblíž je nabídka Cadillacu.

Americký mamut General Motors před pár lety Evropu víceméně opustil. Po prodeji Opelu v roce 2017 se auta značek GM dostávají na starý kontinent neorganizovaně přes nezávislé dovozce. Chutím a potřebám Evropanů nejblíž je nabídka Cadillacu. | foto: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Bílý nosorožec patří k nejvzácnějším tvorům na zemi. A k XT4 tato přezdívka skvěle pasuje. Jeden z prvních kousků, které do Česka firma Tucar dovezla z Kanady ještě před zahájením importů evropských verzí, je bílý. V uniformním provozu americký pořízek září.

Loňská novinka Cadillacu, vyráběná kromě Kansasu také v Šanghaji, chce být neokoukanou alternativou tradiční nabídce crossoverů jezdících po evropských silnicích. Cadillac má z aktuální americké produkce asi nejpropracovanější a nejvýraznější design. Nezaměnitelné lomené tvary detailů jsou jasně identifikovatelné a jedinečné.

Přípravy motoristické slavnosti Legendy
Přípravy motoristické slavnosti Legendy

Tuponosá příď dává autu robustnost. Vůbec, celé auto je i přes kompaktní rozměry mohutné, ale ne otylé. Je to americký pořízek moderního stylu.

A jezdí tak, jak vypadá. S tlumeným klapnutím, které podporuje dojem festovnosti, zavřete dveře, hovíte si ve velkých křeslech sedadel dimenzovaných na rozložité americké zadky, kolem hezké materiály, útulno. Přístrojovka je ideální kombinací dotykové moderny a tlačítkové racionality. Co je potřeba ovládat poslepu, to má mechanické tlačítko nebo „točítko“, spolujezdec se pak může brouzdat dotykovým displejem infotainmentu.

Cadillac XT4 v číslech

  • délka x šířka x výška x rozvor (mm): 4599 x 1881 x 1627 x 2779
  • objem kufru: 637 - 1385 litrů
  • motor: přeplňovaný zážehový čtyřválec 1998 ccm, 177 kW, 350 Nm
  • základní cena: 1 052 700 Kč

Jediné, co nás otravovalo, bylo pulzní ovládání voliče automatické převodovky (vrací se stále do stejné polohy). Šofér tak musí být přeci jen pozornější, jak s ním hýbe.

Prostoru je v kabině dost v obou řadách, architektura interiéru zdůrazňuje hlavně šířku. Kufr není z největších, hlavně když zatáhnete roletku, je prostor pro bagáž dost nízký.

Pohodlí především

Podvozek je snad přímo dělaný na silniční oraniště v našem ráji retardérů. Vysoké pneumatiky 235/60 R18 a plavný podvozek to vše odfiltrují. Před žlutočernými lentilkami a prahy na silnici nemusíte ani zpomalovat, stejně jako před vysokými schody.

Houpavost amerického tlustokožce ovšem neznamená nejistotu nebo mořskou nemoc. Na skvěle spárovaných pružinách a tlumičích se auto elasticky zhoupne, odtlumí strupy na vozovce a nerušeně si pluje krajinou. Pravda, dovádění v zatáčkách se mu úplně nelíbí, v ostrých zákrutách je spíš těžkopádný, prostě nosorožec. Je to něco za něco: komfort za dravost, to je dobrý obchod.

Je to klasické moderní SUV se samonosnou karoserií, motorem uloženým napříč a pohonem předních nebo všech kol. Postavili ho na platformě E2 koncernu GM, použitou také na Chevroletu Malibu nebo Opelu Insignia (to je dědictví z předchozí éry německé značky, která patřila téměř sto let GM). Cadillac XT4 je dlouhý 4,6 metru, rozvor je 278 centimetrů.

Přípravy motoristické slavnosti Legendy

Dvoulitrový turbobenzin je aktuálně pro XT4 jediná volba. Do sedmnáctimetrákového SUV jsou Evropané zvyklí kupovat spíš nafťáky a čtyřválec spalující benzin v XT4 ukazuje, proč je to dobrá volba a proč ne.

Devítistupňový planetový automat s měničem z produkce GM hladce řadí, se silou motoru hospodaří spíše ve jménu efektivity než dravosti. Převodovka pracuje 350 kroutícími newtonmetry dostupnými od 1 500 otáček; řadí sice často, ale jemně. Když na to dupnete, do té doby tichý motor ukáže i další tóniny, co umí, s XT4 pak pohybuje svižně, ale nějak se to k tomu uklidňujícímu charakteru auta nehodí.

Sílu přenáší převodovka na přední nebo všechna kola. Hydraulicky ovládaná spojka pošle v případě prokluzu sílu také na zadní kola. Ale jen v některých režimech, specialitou systému Cadillacu je i spořivý mód, při kterém je spojka a tedy pohon zadních kol kompletně odpojen.

Hliníkový motor je vybaven systémem odpojování poloviny válců, aby spořil benzin. Za osm se jet dá, ale spíš to bude za deset litrů benzinu. Na 240 koní je to slušná hodnota, jenže ty z XT4 zrovna mladého rebela z Route 66 nedělají. Spíš vyklidněného čtyřicátníka z předměstí Los Angeles. Nutno dodat, že konkurence s podobně výkonným motorem pojede se stejnou spotřebou.

K mání je příplatkový aktivní podvozek s elektronicky řízenými tlumiči, na výběr je z až dvacetipalcových kol, my se obejdeme bez chytrého podvozku a doporučujeme zůstat u základních osmnáctek a obout je do hezky vysokých bačkor, ty totiž k XT4 pasují perfektně a dávají mu ten uklidňující charakter.

Ceny startují těsně nad milionem korun, tento perleťově bílý nosorožec nacpaný až po střechu výbavou je za 1,6 milionu. To naznačuje cílovou skupinu, konkurovat chce prostředním SUV prémiových značek formátu Audi Q5 nebo BMW X3.

  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sraz vytříbených bavoráků přivítal žraloka, botu i nejlepší M všech dob

17. dubna 2024

Rekordní. Tak se dá shrnout letošní setkání majitelů a příznivců vozů BMW divize M. Na trať...

Tesla 3 je v ČR nejlevnější v historii, značce klesají prodeje

24. dubna 2024

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu, všimla si...

Pozemní biz-jet startuje. Excentrický lexus inspiroval svět letecké dopravy

24. dubna 2024

Kdo by to byl býval řekl, že nejdražším lexusem současnosti se stane luxusní dodávka s monogramem...

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Účet za policejní manévry s radary: policie vybrala na pokutách 3,5 milionu

23. dubna 2024

Dopravní policisté zaznamenali při páteční celorepublikové bezpečnostní akci 2 166 dopravních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...