Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Desítky delfínů u Itálie uhynuly kvůli viru podobnému spalničkám

Věda

  5:39
ŘÍM - Desítky delfínů, které uhynulé od začátku roku vyplavilo moře na italské pobřeží, zabil virus podobný tomu, jenž u lidí způsobuje spalničky. Kytovci měli podle vědců oslabenou imunitu kvůli pesticidům, napsal dnes s odkazem na vědecké zkoumání události britský deník The Times.

Skákající delfíni foto: Shutterstock

Od letošního ledna bylo na plážích Toskánska vyplaveno přes 40 uhynulých kytovců, což je téměř dvakrát více než za celý loňský rok. Vědci z univerzity v Sieně ve spolupráci s místními úřady otestovali desítky vyplavených delfínů a zjistili, že úhyn způsobil morbillivirus, který kytovcům způsobuje dýchací obtíže a poškození mozku a dalších orgánů. U lidí je původcem spalniček, u jiných zvířecích druhů způsobuje psinku nebo dobytčí mor.

Vzduch zamořují mikroplasty. Vědci je objevili dokonce i ve sněhu v Arktidě

Kromě morbilliviru vědci podle bioložky Cecilie Manciusové zjistili u delfínů mimořádně vysokou kontaminaci pesticidy - nejvyšší, jakou kdy ve Středozemním moři zaznamenali. „Jsme přesvědčeni, že imunitní systém delfínů oslabují pesticidy, které se vyplaví do moře, a chemické látky obsažené v lodních nátěrech proti řasám,“ uvedla bioložka z toskánského úřadu pro ochranu životního prostředí.

Delfín. Ilustrační foto.

Mořští savci jsou pesticidy a dalšími chemickými látkami obzvláště ohroženi, protože stojí na vrcholu potravního řetězce. Chemikálie se hromadí v každém jeho článku, od planktonu po korýše a končí v tělech delfínů, uvedla Mancusiová. Delfínům přitěžuje i fakt, že žijí až 40 let a mají velké zásobárny tuku, kam se chemikálie ukládají. Samičky navíc produkují velmi tučné mléko, takže látky předají svým potomkům.

Morbillivirus už se několikrát ve Středozemním moři vyskytl - v roce 1990 na následky nemoci uhynulo asi 1000 delfínů pruhovaných. Zasáhl ale i populace ploutvonožců a velryb. Choroba mezi mořskými savci propukla i v roce 2013, napsal deník The Telegraph.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...