Hlavní navigace

Přijďte hacknout stát. Startují registrace na třetí Hackathon veřejné správy

16. 8. 2019

Sdílet

Hackathon veřejné správy

„Veřejná správa v ČR si dosud pořídila cca 7 300 informačních systémů, jejich pořizovací náklady činily přes 110 mld. Kč, roční náklady na údržbu činí cca 25 mld. V těchto informačních systémech je ukryto nepředstavitelné množství dat, a tedy i velké bohatství. Mnoho těchto dat je však do systémů zadáváno špatně či neúplně, některé chybí úplně. Mnoho dat je duplicitních, některá si protiřečí. O tom, jak uživatelsky komfortní tyto systémy jsou a do kolika z nich může alespoň z části nahlédnout veřejnost, není třeba hovořit.“

Tak zní anotace už třetího ročníku Hackathonu veřejné správy, který proběhne o víkendu 13. až 14. září v sídle Národního kontrolního úřadu v Praze a ke kterému byly zrovna spuštěny registrace.

Hackathon se snaží pomocí dobrovolníků a datových sad od státních úřadů a institucí přijít s novými aplikacemi a nápady. Ve třetím ročníku budou k dispozici datasety například od ČSSZ, ČÚZK nebo NKÚ. Další open data lze hledat na otevrenadata.cz a data.gov.cz. Hackathon má poměrně silnou podporu (NKÚ, ČTÚ, ministerstvo financí, vnitro, Matfyz, ministerstvo zdravotnictví a další).

Na to, jaké projekty vznikly na prvních dvou ročnících, se můžete podívat v našich reportážích (2017 a 2018).

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 8. 2019 11:11

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Silny podporovatel - ministerstvo zdravotnictvi - dava k dispozici jediny dataset se seznamem nejakych pracovist pro akreditace? Neni to preklep, nechybi tam vice exportu z oblasti verejneho zdravotniho pojisteni, lekove politiky, ad.? Sice mam k teto akci vyrazne kriticky nazor kvuli neukotvenym tematum az po pristup poroty, ale tohle mi pripada od MZ jako naprosty vysmech, ktery si podobna akce nezaslouzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).