Hlavní obsah

Britové už mají více nabíjecích než čerpacích stanic. V Česku je situace zcela odlišná

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojeném království letos poprvé překročil počet nabíjecích stanic pro elektromobily počet klasických čerpacích stanic. I když se nejedná o boj nabíječka versus jeden stojan, trend a připravenost Britů na nástup elektromobilů na trhu je jasný. Na rozdíl od České republiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dobíjecí stanice na elektromobily

Článek

Aktuálně ve Spojeném království najdete 9199 nabíjecích stanic, kdežto 8396 „benzínek”. Poprvé tak vedení přebírá elektřina. Vyplývá to z údajů zdejšího zastoupení značky Nissan a energetického institutu.

V roce 2012 byste přitom v Británii našli jen 913 veřejných možností k dobití elektromobilu na dobíjecí stanici, už loni jich však bylo na 6699. Současné číslo zahrnuje i 1600 rychlonabíječek.

To vše se samozřejmě neobešlo bez masivních vládních pobídek. V rámci kampaně britské vlády, která chce téměř bezemisní provoz do roku 2050, bylo do programu na výstavbu dobíjecích stanic jen za letošní rok napumpováno více než 2,5 milionu liber, v přepočtu přes 70 milionů korun.

V České republice je pro příznivce elektromobilů situace tragická. Z údajů ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že u nás najdeme 3920 čerpacích stanic, ale pouze 131 dobíjecích stanic. Obě hodnoty se vážou ke stavu v červnu loňského roku. Web Evmapa.cz pak uvádí 191 nabíječek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám