Uvízl jsem na D1 v koloně, řekl ministr dopravy a vyzval k lepší koordinaci uzavírek

Michal Polák ČTK Michal Polák, ČTK
Aktualizováno 16. 8. 2019 13:40
Stát příští rok vynaloží na dopravní stavby 87 miliard korun, o pět miliard více, než původně plánoval. Do pěti let chce zahájit výstavbu většiny zbývajících úseků dálniční sítě. Řekl to ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který má za sebou prvních sto dnů ve funkci. Ředitelství silnic a dálnic vyzval k lepší koordinaci uzavírek, správu železnic zase k lepšímu zabezpečení přejezdů a přípravě vysokorychlostních tratí.
Uvízl jsem na D1 v koloně, přiznal ministr dopravy | Video: ČTK

Stát v příštím roce vynaloží na dopravní stavby 87 miliard korun. Na navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o pět miliard korun se Kremlík minulý týden dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Fond tak bude hospodařit se 70 miliardami korun ze státního rozpočtu, dalších 17 miliard získá z evropských fondů. Podle Kremlíka jde o dostačující částku. O další peníze ze státního rozpočtu už žádat nebude, chce hledat další zdroje jinde.

Kremlík shrnul i aktuální stav výstavby. "Máme rozestavěno 243 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Z toho je 52 kilometrů modernizované dálnice D1, 131 kilometrů dálnic na zelené louce, 60 kilometrů silnic první třídy," informoval. V příštím roce by chtěl zahájit stavbu 193 kilometrů dálnic a silnic, v roce 2021 pak dalších 134 kilometrů.

V současné době jsou rozestavěné úseky na dálnicích D3, D6, D11 a D35. Do pěti let chce stát zahájit výstavbu většiny zbývajících úseků dálniční sítě.

Kremlík také přislíbil, že nechá založit pracovní skupinu, která by měla zpracovat vizi dálniční sítě až do roku 2050. Ministr přislíbil, že ve skupině budou kromě odborníků z ŘSD a ministerstva dopravy také akademici a zástupci soukromého sektoru. 

Kremlík řekl, že je jeho cílem transformovat do dvou let Ředitelství silnic a dálnic na akciovou společnost. Dodal, že cítí ze strany ŘSD určitý dluh vůči řidičům ve věci koordinace uzavírek. "ŘSD by měla lépe koordinovat uzavírky na dálnicích," řekl Kremlík s tím, že shodou okolností on sám ve čtvrtek uvízl na D1 v koloně kvůli nehodě kamionu.

Kremlík usiluje o umisťování značek Stop protisměr. "V současné době jich máme umístěno 62, když jsem nastupoval, bylo jich méně než deset," informoval Kremlík. 

Ministerstvo dopravy také tlačí na SŽDC, aby urychlila výstavbu přejezdů se závorami. "Do konce letošního roku by mělo být 133 ze 164 přejezdů na silnicích první třídy zabezpečeno závorami," uvedl Kremlík. 

Kremlík připomněl, že začíná příprava prvního úseku vysokorychlostní železnice z Prahy-Běchovic do Poříčan. Stát také investuje do rekonstrukcí nádražních budov. V současné době se rekonstruuje 102 nádraží za 1,2 miliardy korun. Kremlík upozornil na probíhající rekonstrukci Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží nebo rekonstrukci nádraží v Berouně, která by měla začít ještě v letošním roce. 

Stupňující se chaos, říká ODS

Podle opoziční ODS Kremlík nezabránil stupňujícímu se chaosu na resortu dopravy. "Bohužel konec ministra Ťoka neznamená konec obřích problémů na ministerstvu dopravy. Naopak ministrovi Kremlíkovi se některé z nich ještě podařilo dál eskalovat," říká poslanec a dopravní expert ODS Stanislav Blaha.

Blaha vyčítá Kremlíkovi například už dvě změny na postu ředitele ŘSD a konec generálního ředitele Českých drah Miroslava Kupce po 9 měsících ve funkci. Ministr se podle ODS vyhýbá konfrontacím s opozicí, nechodí do sněmovny na interpelace a v červnu nedorazil do pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

ODS ministra kritizuje také za pozdržení termínu opravy dálnice D1 mezi pražským Chodovem a Modleticemi o 48 hodin na žádost premiéra Andreje Babiše. Firma Eurovia poté uvedla, že bude žádat několikamilionovou kompenzaci.

 

Právě se děje

Další zprávy