Hlavní obsah

Uhlobaron Tykač chystá stavbu největšího bateriového úložiště na světě, překoná i Elona Muska

Tykač postaví největší bateriové úložiště světa.Video: Anita Baselová, Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šestý nejbohatší Čech Pavel Tykač se spolu se svými čínskými partnery pouští do stavby bateriového úložiště, jež má ambici stát se největším na světě.

Článek

Obří baterii o výkonu 175 megawattů chystá u města Spalding v britském hrabství Lincolnshire nadnárodní skupina InterGen, v níž vlastní Tykačova skupina Sev.en Energy poloviční podíl.

„Projekt už získal stavební povolení, takže by se mohl rozjet. Zdržuje ho ale nejistota kolem brexitu: čeká se na to, jakou bude mít nakonec brexit podobu, případně jaký bude dopad na zahraniční investice,“ řekl Seznamu zdroj blízký Tykačovi.

Sama firma projekt oficiálně blíže nekomentuje, detaily tak zatím nejsou známy.

Ve Spaldingu InterGen nedávno dokončil stavbu 300megawattové plynové elektrárny, která začíná sloužit jako takzvaný špičkovací zdroj. Díky své flexibilitě je schopná vykrývat výpadky v rozvodné síti, a tvoří tak nezbytnou zálohu pro obnovitelné zdroje, jejichž výroba je závislá na rozmarech počasí.

Chystané bateriové úložiště má mít podobný účel. A svými parametry převyšuje všechna obdobná zařízení, která dnes ve světě fungují.

Rekord drží Musk

Dosud největší energetické úložiště na světě vybudovala společnost Tesla amerického vizionáře Elona Muska u australského města Hornsdale. Systém, jehož cílem je kompenzovat časté výpadky dodávek energie v této oblasti, má výkon 100 MW a kapacitu 129 megawatthodin.

Muskův rekord má sice připravovaná obří baterie InterGenu ve Spaldingu překonat, Tykač s Číňany si ale v honbě za prvenstvím musí pospíšit. První příčku na žebříčku velkých úložných systémů by i tak zřejmě neudrželi dlouho. Investoři po celém světě dnes plánují další, i mnohem větší projekty.

Například americká firma FPL chce do roku 2021 postavit na Floridě úložiště o čtyřnásobném výkonu Muskovy australské baterie – výkon má mít 400 MW, kapacitu 900 megawatthodin.

Systém by podle deklarovaných parametrů byl schopen zásobovat 329 tisíc domácností po dobu dvou hodin. Má být součástí solárního parku a sloužit ke stabilizaci jeho produkce: při přebytku výroby bude energii ukládat, při výpadku dodávat do sítě.

Nebo je tu společnost EPS Energy, která chce v Austrálii do roku 2022 postavit úložiště o menším výkonu 250 MW, ovšem s rekordní kapacitou 1 000 megawatthodin.

Řada velkých bateriových projektů se chystá také v Evropě, takže Tykač bude o prvenství muset soupeřit hned s několika dalšími konkurenty.

Obří baterie chystá i Křetínský

Skladování energie se stává pro investory stále zajímavějším byznysem. Obří baterie pomáhají ke stabilizaci rozvodných sítí, které se musí vypořádat s připojováním stále většího množství nestabilních větrných či solárních elektráren. Obor zažívá prudký technologický vývoj, do něhož vkládají podnikatelé i státy velké peníze.

Z českých miliardářů se do nové branže ukládání energie vedle Tykače hodlá zapojit také Daniel Křetínský prostřednictvím svého Energetického a průmyslového holdingu.

Českobudějovická firma EGEM, která je součástí Křetínského impéria, má stavět úložiště o kapacitě 53 MWh pro Křetínského německou skupinu LEAG v areálu elektrárny Schwarze Pumpe v jižním Německu. Také toto zařízení bude mít za úkol pomáhat ke stabilizaci sítě.

Reklama

Doporučované