Hlavní obsah

Platinový konglomerát chce nahradit prvky v akumulátorech, s elektromobily přichází o zisky

Novinky, fra

Platiny se dnes používá v automobilech docela hodně. Především v katalyzátorech. Jenže poptávka po nich klesá a s narůstajícími počty elektromobilů klesne mnohem drastičtěji. A tak chce konglomerát těžící platinu vyvinout akumulátory, kde nahradí kobalt a nikl.

Foto: Chevrolet

Elektromobily budou potřebovat ohromné množství akumulátorů. Zde elektrický pohon Chevroletu Bolt.

Článek

Koncern Anglo American Platinum nechce sedět se založenýma rukama a čekat, až mu akcie spadnou na úplné minimum. Platina, která se nyní používá v katalyzátorech, by se měla přesunout jinam. S rozvojem elektromobility jsou samozřejmě jedinou možností, kde se poohlížet po možném odbytišti, akumulátory.

Ovšem v současné době vedou ligu akumulátory, kde se sice v některých verzích platina vyskytuje, ale jen v minimální míře. Hlavními prvky jsou kobalt a nikl. A jelikož se očekává, že v roce 2040 se zvednou světové prodeje elektromobilů ze 2 na 54 %, je tohle dobré místo, kam investovat svou snahu a peníze.

A tak poputují velké peníze (víc než jedna miliarda korun) do výzkumu nových akumulátorů, které by místo niklu a kobaltu využívaly platinu. Platina by se měla hodit na to, aby se akumulátory nepřehřívaly.

Pokusy s použitím platiny už tu byly, ale vzhledem k tomu, jak drahý prvek to je, tak nebyly moc rozsáhlé. Jenže teď má vše pod dohledem Anglo American Platinum a platiny na výzkum tak bude dost. Stejně jako peněz.

Pro firmu by to byl „zlatý důl“, protože místo propadu produkce by bylo zapotřebí platiny víc, vždyť se počítá, že do akumulátorů by se použil šestnáctinásobek hmotnosti platiny, která je dnes v katalyzátorech. Celý vývoj by pak mohl vyústit například i ve větší kapacitu či výdrž akumulátorů.

Ovšem jásat zatím firma nemůže. Vše je na úplném počátku. Peníze nemusí nic vyřešit, protože se může ukázat, že platina prostě do akumulátorů vhodná není. To se dozvíme v řádu let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám