Německé vládě hrozí schodek, s vyrovnaným rozpočtem v případě recese nemůže počítat

Německý Spolkový sněm v Berlíně

Německý Spolkový sněm v Berlíně Zdroj: profimedia.cz

Německá koaliční vláda se v případě recese může vzdát politiky vyrovnaného rozpočtu a přijmout nové půjčky, aby vyvážila případnou recesi ekonomiky. Uvedl to týdeník Der Spiegel.

Obavy, že by největší evropská ekonomika mohla spadnout do recese, se prohloubily, když Německo ve druhém čtvrtletí zaznamenalo hospodářský pokles o 0,1 procenta. Německá ekonomika se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Německo má vyrovnaný rozpočet od roku 2014. Tuto fiskální zásadu zavedl bývalý konzervativní ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho nástupce, sociální demokrat Olaf Scholz se této politiky drží.

Ministerstvo financí odmítlo informaci týdeníku komentovat. Na Německo v poslední době sílí tlak, aby použilo nové půjčky ke stimulaci ekonomické aktivity. Již roky čelí výzvám svých partnerů v eurozóně i výzvám Mezinárodního měnového fondu ke zvýšení veřejných výdajů, což by stimulovalo ekonomiku celé měnové unie.

Německá kancléřka Angela Merkelová však v úterý uvedla, že takovýto fiskální stimul zatím není zapotřebí. Dodala, že její vláda i nadále počítá s vysokou úrovní veřejných investic.