Matěj Karmazín
17. srpna 2019 • 04:50

Slavia se naladila na Kluž. Co duel v Budějovicích ukázal o možné sestavě?

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Slavie se radují z gólu Nicolae Stancia proti Českým BudějovicímFotbalisté Slavie se radují z gólu Nicolae Stancia proti Českým BudějovicímFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Naladila se ideálně. Slavia po dominantním výkonu vyhrála na hřišti Českých Budějovicích 3:0, v novém ligovém ročníku je dál neporažená. A už v úterý Pražany čeká první duel v Kluži, kde vstoupí do boje o vysněný postup do Ligy mistrů. Kouč Jindřich Trpišovský na jihu Čech opět částečně protočil sestavu, co mu duel ohledně složení jednotlivých řad pro bitvu v Rumunsku ukázal?

  • Obrana

    Po odchodu afrického dua Ngadeu – Deli má šéf slávistické střídačky k dispozici vlastně jen tři hráče přímo do středu obrany. V Budějovicích vedle sebe po dvouzápasové pauze opět nastoupili David Hovorka s Ondřejem Kúdelou, Michal Frydrych zůstal připravený na střídačce. A totéž bude velmi pravděpodobně platit i v Kluži, oba stopeři na hřišti ligového nováčka předvedli velmi jistý výkon.

    Na levém kraji obrany v Budějovicích hrál Jaroslav Zelený, v úterý by se ale na své stabilní místo měl vrátit Jan Bořil. „Chtěli jsme ho pošetřit, Zelený navíc vypadal dobře v tréninku,“ vysvětlil Trpišovský nasazení blonďatého beka. Vpravo se zřejmě opět objeví Vladimír Coufal, o Ondřeji Kolářovi jako brankářské jedničce není třeba pochybovat.

    SESTŘIH: České Budějovice - Slavia 0:3. Pražané rozhodli po pauze, pálil i Stanciu
    Video se připravuje ...

  • Střed zálohy

    Při pohledu na soupisku Slavie je právě střed zálohy nejnabitějším postem. Páteční předehrávku šestého ligového kola vedle sebe odehráli Tomáš Souček, Nicolae Stanciu a Josef Hušbauer.

    České Budějovice - Slavia: Stanciu využil volného prostoru a napřáhl k parádní pumelici, Staněk neměl nárok, 0:1
    Video se připravuje ...

    První z nich má své místo pro duel v Kluži vlastně jisté, o šanci si hlasitě řekl i Stanciu. V Budějovicích hrál hodně aktivně, povedené představení korunoval klíčovým prvním gólem. A kdyby byl trochu přesnější, mohl klidně slavit častěji. „Je to vyspělý hráč,“ chválil hvězdnou posilu Trpišovský. Pro jeho nasazení hovoří i fakt, že dobře zná rumunské prostředí.

    A třetí jméno? Možností je spoustu. Zmíněný Hušbauer už na jaře zůstával během evropské jízdy červenobílých často stranou, pravděpodobnější je šance pro jednoho z tria – Alex Král, Ibrahim Traoré, Petr Ševčík. Král do Budějovic kvůli menšímu zranění vůbec necestoval, Traoré naskočil v závěru a Ševčík byl na střídačce. Který z nich v úterý dostane šanci?

    Nicolae Stanciu se snaží pláchnout českobudějovickému Petru Javorkovi Nicolae Stanciu se snaží pláchnout českobudějovickému Petru JavorkoviFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Křídla

    Teprve podruhé v nové sezoně dostal Peter Olayinka možnost ukázat se v základní sestavě. Zatímco před měsícem ve Zlíně byl po nevýrazném výkonu o poločase stažen, v pátek už vydržel celý zápas. A přesnou střelou dal i uklidňující druhý gól, přičemž právě nízká produktivita mu byla dlouhodobě vytýkána.

    V Rumunsku by tak mohl nastoupit znovu, stejně jako Lukáš Masopust, který po vyléčení zranění patří do úvodní jedenáctky pravidelně. Využitelný na kraji hřiště je i Petr Ševčík a na šanci čeká Alexandru Baluta, který se ovšem v Budějovicích opět nevešel ani do osmnáctičlenné nominace. „Rozhodovali jsme se mezi ním a Ševčíkem, prostor nakonec dostal Ševčík, protože jeho start v Kluži je pravděpodobnější,“ podotkl trenér Trpišovský. S Rumunem prý ve čtvrtek měli čtyřicetiminutové sezení, kde si vyjasnili situaci.

    Fotbalisté Slavie oslavují trefu Petera Olayinky proti Českým Budějovicím Fotbalisté Slavie oslavují trefu Petera Olayinky proti Českým BudějovicímFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Útok

    Pět úvodních zápasů – pětkrát stejné jméno na hrotu. Mick van Buren. Jenže za tu dobu stihl jen jeden gól, a tak se na Střeleckém ostrově vrátil do role žolíka. Příležitost dostal poprvé po přestupu do Slavie Bahrajňan Júsuf Hilál. Odvedl hodně práce, vyhrál spoustu hlavičkových soubojů, ale slavit přesnou trefu taky nemohl.

    Té se naopak dočkal třetí vzadu, ten nejzkušenější, Milan Škoda, když hlavou uklidil do sítě centr Traorého a zvýšil na konečných 3:0. „Vytíženost není extra velká, ale jsem rád aspoň za těch pár minut,“ řekl Škoda, který nastoupil místo Júsufa čtvrthodiny před koncem. Ale že by si zásahem řekl o triko v Kluži? Spíš ne, jako nejreálnější se opět jeví nasazení rychlostně skvěle vybaveného Van Burena.

    Českobudějovický Lukáš Havel zastavuje průnik Júsufa ze Slavie Českobudějovický Lukáš Havel zastavuje průnik Júsufa ze SlavieFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud