Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Lidí nakažených encefalitidou v Česku přibývá: Je to horší a horší, říká lékařka

Lidí nakažených encefalitidou v Česku přibývá: Je to horší a horší, říká lékařka
Zdroj: wikipedia.org
klíšťata
Klíšťová encefalitida řádí v Česku... Podle statistik byl napříč republikou zaznamenán v loňském roce nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze zemí Evropské unie. Případů bylo 712. Statisticky jde o nejvyšší počet od roku 2011. S informací přišlo zasedání Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. Redakce eXtra.cz oslovila lékařku Zdeňku Jágrovou z protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy, která potvrdila, že nakažených v Česku opět skutečně přibývá.

Klíšťata nakažená encefalitidou se vyskytují zejména v mírném klimatickém pásmu severní polokoule na evropském a asijském kontinentu. Podle nových zjištění odborníků se ale rozšiřují do nových oblastí. Redakce eXtra.cz oslovila lékařku Zdeňku Jágrovou, která potvrdila, že nakažených je čím dál více a že klíšťata se nově objevují i ve vyšších polohách. Řešením, jak se ubránit přenositelné nemoci, je stále očkování.

"V rámci klimatický změn přenositelnost nemocí klíštětem negraduje. Mohu ale potvrdit, že počet ohlášených nakažených klíšťovou encefalitidou je v tomto roce docela vysoký. Nemocnost obecně stoupá. A to ať jde o lymeskou boreliózu, či klíšťovou encefalitidu. Neřekla bych, že počet nakažených má souvislost s oteplováním, ale spíše s tím, že klíšťata se objevují ve vyšších polohách. Dříve se říkalo, že se klíšťata objevují do 600 metrů nadmořské výšky, ale dnes se objevují i výš," řekla lékařka z protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Podle ní zatím není evidováno, že by se u klíšťat objevovaly nové nemoci, která by přenášela. "Počet nemocí, o kterých se ví, že klíšťata přenášejí, je stále stejný. Zaručit ale, že se nové neobjeví, to nelze. Úmrtí v Česku na nemoci přenášené klíštětem jsou, je škoda, že lidé nejsou naočkovaní jako v Rakousku. Ale že by mělo dojít k nějakým mutacím či že by klíšťata byla agresivnější, to si osobně nemyslím," dodala Zdeňka Jágrová.

Za tři roky se počet nakažených klíšťovou encefalitidou zdvojnásobil. Statistiky udávají, že mezitím co v roce 2015 jich bylo 251, v loňském roce se jednalo už o 712 případů. Více případů bylo naposledy v roce 2011, kdy se nakazilo 861 lidí, v roce 2006 dokonce víc než tisíc. Letos odborníci před nákazou kvůli teplému počasí varují už od začátku března. Ideálně doporučují očkování.

Co jste možná o klíšťatech nevěděli:

Figurují jako přenašeči řady infekčních chorob. Mezi nejfrekventovanější choroby přenášené klíštětem obecným patří lymeská borelióza a klíšťová encefalitida.*

Lymeská borelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny.*

Dospělá klíšťata se nejčastěji vyskytují v trávě vysoké od dvaceti centimetrů do jednoho metru na stoncích, popř. na nízkých keřících, kde uchycena za zadní nohy trpělivě čekají na procházejícího člověka či zvíře.*

Klíště dokáže hladovět i déle než jeden rok.*

Související články

Další články

Nejnovější kauzy