Stránka Lonely Planet zařadila Vysoké Tatry na první místo destinací, které byste tento rok měli v Evropě navštívit. Pokud se rozhodnete před koncem prázdnin vyjet kousek za hranice, tohle je výběr restaurací, které byste neměli při své návštěvě minout.

Výběr pro Forbes připravila Slavomíra Raškovič, která se podílela na vybudování jedné z nejzajímavějších restaurací na slovenské gastroscéně. Je spolumajitelkou rodinného podniku Gašperov mlyn v tatranské obci Batizovce a začátkem roku svůj byznys rozšířila i o nové koncept bistro Moment. Gašperov mlyn ocenili i na letošní slovenské Gurmán Award – stal se tematickou restaurací roku a Slavomíra zároveň získala ocenění someliér roku.

Lujza Restaurant

Nachází se v Popradu mimo náměstí a má nejlepší nabídky salátů. Já osobně saláty v restauraci příliš nejím, ale tady nikdy neodolám. Připravují také skvělou pizzu, těstoviny a hamburgery. Rozhodně se vyplatí sledovat také jejich nabídku denního menu.

Central Restaurant „Starý Šmakovec“ 

https://www.instagram.com/p/B0UF827nods/

Hospoda ve Starém Smokovci, kde vám naservírují chutná křidýlka, žebírka nebo hamburgery. A samozřejmě, velmi dobré pivo. Kromě toho organizují také Oktoberfest, který se vyplatí navštívit, když byste si dovolenou naplánovali na podzim.

Olívia Restaurant

Stylová restaurace v Novém Smokovci, která je zároveň součástí penzionu. Slovo stylová bych tady zdůraznila, protože mají perfektní interiér, takže rozhodně to pravé místo, kde si udělat fotku na Instagram. Samozřejmě, super je i jejich jídelní lístek, na kterém najdete mezinárodní kuchyni.

Fajna Rybka

Malinká restaurace, vlastně spíš bistro v Popradu. Nabízí asijskou kuchyni, vynikající sushi, nudle, ale i top polévky – já bych rozhodně doporučila yum polévku.

U Furmana

https://www.instagram.com/p/BDYGv2qmMxp/

Ryze slovenská kuchyně – a perfektní. Jejich halušky, pirohy nebo strapačky jsou skvělé a žádné polotovary, vše je ručně vyrobené. Tato rodinná restaurace funguje už desetiletí a najdete ji v Tatranské Kotlině, hned vedle Belianské jeskyně, takže ideální místo, kam si zajít na jídlo po její návštěvě.

Hotel Lomnica a Grand Hotel Kempinski

Pokud máte chuť se ve Vysokých Tatrách obléct do gala a dopřát si luxus, vydejte se do těchto dvou hotelů. Kromě toho, že nabízejí kvalitní zážitkovou gastronomii, nedám dopustit na jejich vinnou nabídku. Jejich výběr je skvělý a je to sázka na jistotu.

Restart Burger

Podnik v popradské městské části Veľká, který se v mezičase rozrostl o pobočky v Liptovském Mikuláši a Košicích. Jak napovídá název, dělají skvělé hamburgery, já bych ale doporučila jejich křidélka. Působivé je také prostředí situované do měšťanského domu, design interiéru je ve stylu noir. Obsluha je usměvavá a milá a nabídne vám i širokou nabídku dobrých nápojů.

Tento text původně vyšel na webu slovenského Forbesu Forbes.sk.