Spojené státy chtějí prodloužit výjimku firmě Huawei o devadesát dní

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů

Huawei se stal světovou dvojkou v počtu prodaných chytrých telefonů Zdroj: profimedia.cz

Prezident USA Donald Trump
Vizualizace modelu Mate 30
3
Fotogalerie

Americké ministerstvo obchodu patrně prodlouží výjimku firmě Huawei, která čínské společnosti umožňuje nakupovat komponenty od amerických společností, aby tak mohla poskytovat servis zákazníkům. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. "Dočasná všeobecná licence" bude prodloužena o 90 dní, tvrdí zmíněný zdroj. Americké úřady ani čínská společnost se k informaci zatím nevyjádřily.

Prodloužením se obnoví dohoda, která vyprší 19. srpna. Čínská společnost by tak mohla dále udržovat stávající telekomunikační sítě a dodávat softwarové aktualizace pro své chytré telefony.

Situace kolem licence, která se stala klíčovou pákou v obchodních jednáních USA a Číny, je nicméně stále nejasná a do pondělí, kdy má být povolení prodlouženo, se může změnit, uvedl zdroj. Očekává se, že americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching věc proberou tento víkend telefonicky, dodal.

Největší světový výrobce telekomunikačního vybavení nemůže bez zvláštního povolení úřadů USA nakupovat k výrobě nových produktů americké komponenty.

Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá. Před používáním softwaru a hardwaru firmy Huawei loni v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Huawei je třetím největším výrobcem chytrých telefonů. Firma je mimo jiné největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Americké ministerstvo obchodu odmítlo věc v pátek komentovat. Vyjádří se v pondělí.