Hlavní obsah

Poláci míří na Divadlo 2019

Právo, Radmila Hrdinová

Mezinárodní festival Divadlo 2019 představí v Plzni od 11. do 19. září více než čtyřicet představení mnoha žánrů. Mezi soubory z Česka, Maďarska, Slovenska, Slovinska, Ruska a Německa budou dominovat polská divadla hned třemi inscenacemi.

Foto: archiv Divadlo 2019

Originální scénický chór představí v Plzni polský Hymnus na lásku.

Článek

„Tematicky vyostřenému divadlu dnes evidentně přejí politické poměry právě v zemích Visegrádu a zejména v Polsku,“ říká dramaturgyně festivalu Jitka Sloupová.

Příběh polské židovky donucené k emigraci v roce 1968 podle memoárové knihy Sabiny Baralové přiveze varšavský Teatr Polonia pod titulem Zápisky z vyhnanství. V inscenaci, jejíž protagonistkou je Krystyn Jandová, znějí živě zpívané polské a židovské písně.

Varšavské divadlo TR uvede inscenaci Jiní lidé v režii Gregorze Jarzyny, na níž se podílejí i varšavští hiphopeři a výtvarníci. Vychází rovněž z prozaické předlohy Doroty Masłowské.

Hymnus na lásku režisérky a hudebnice Marty Górnické v podání varšavského divadelního souboru Chór Kobiet spolu s poznaňským Teatrem Polskim reaguje na aktuální projevy nenávisti a xenofobie v polské společnosti.

Z dalších zahraničních titulů zaujme jistě Hauptmannovo drama Před západem slunce Slovenského národního divadla nebo inscenace Hard to be God inspirovaná stejnojmennou novelou bratří Strugackých. S budapešťským souborem Proton Theatre ji nastudoval režisér Kornél Mundruczó.

Provokativní inscenace

Festival otevře 12. září provokativní inscenace Bez věna ruského režiséra Dmitrije Krymova. Jeho téměř surrealistické zpracování Ostrovského předlohy je společným projektem moskevské Školy dramatických umění a producenta Leonida Robermana.

Program představí i letos to nejlepší z domácího divadla posledních sezon. Mimo jiné čtyřhodinovou inscenaci Andělé v Americe Městských divadel pražských, Bergmanovy Persony v podání Divadla Na zábradlí či Soukromé rozhovory od stejného autora ve verzi režiséra Jana Nebeského a herečky Lucie Trmíkové.

Ve druhé části festivalu od 16. září, určené domácímu publiku, vystoupí Cirk La Putyka s inscenací ADHD, Dejvické divadlo s portrétem předního českého vědce Antonína Holého Elegance molekuly či Divadlo v Dlouhé s havlovskou inscenací Dopisy Olze. Vstupenky na festivalová představení jsou již v prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám