Deset týdnů protestů v Hongkongu. "Vláda lidi neposlouchá," říkají demonstranti

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 8. 2019 18:39
V hongkongském přístavu se v sobotu sešli prodemokratičtí demonstranti i stoupenci místní vlády k dalším z řady protestů, které se v této bývalé britské kolonii konají již desátý týden. Podle agentury DPA vyšlo do ulic na 50 000 lidí, demonstrace ale proběhly klidně a žádné vážnější střety s policií zatím hlášeny nejsou. Účastníci shromáždění u policejní stanice ve čtvrti Mong Kok se rozešli přesně ve chvíli, kdy jednotky pořádkové policie začaly místo vyklízet.
Týdny demonstrací v Hongkongu začaly jako výraz nesouhlasu se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému.
Týdny demonstrací v Hongkongu začaly jako výraz nesouhlasu se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému. | Foto: Reuters

Na jedné straně hongkongského přístavu se v sobotu sešli demonstranti, kteří požadují na vládě, aby splnila jejich požadavky. Na druhé straně demonstrující lidé vyjadřovali místní vládě podporu, uvedla agentura AP. Podle ní tyto souběžně probíhající protesty ztělesňují politické rozdělení poloautonomního Hongkongu.

Ve finanční čtvrti Hongkongu se rovněž shromáždili učitelé, aby vyjádřili podporu studentům a dalším účastníkům protivládních demonstrací. Zaplnili jedno z náměstí ve finanční čtvrti. Přišli s transparenty s nápisy jako "Chraňte příští generaci". Požadují, aby místní úřady reagovaly na požadavky demonstrantů a zastavily to, co nazývají policejním násilím vůči účastníkům protestů.

Učitelé později došli až k sídlu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Organizátoři odhadli, že se protestu zúčastnilo 22.000 lidí, podle policie jich bylo 8300. "Kdyby se Carrie (Lamová) obtěžovala a na naše požadavky reagovala na samém počátku, nikdo by nebyl zraněn," řekl učitel ve výslužbě Lee a odkazoval přitom na střety s policií.

Řečníci na provládní demonstraci uvedli, že mají rádi Hongkong i Čínu, a protestujících z druhého tábora se ptali, proč mají z Pekingu obavy. Sedmačtyřicetiletý řidič Leo Chen řekl, že přišel, protože chce ve městě o 7,4 milionu obyvatelích žít v míru. "Dřív si v Hongkongu všichni pomáhali, bylo to velmi harmonické (místo)," vzpomíná. "Když teď vidím, co se z něj stalo, nemám z toho radost, a tak jsem přišel projevit své názory," dodal.

Týdny demonstrací v Hongkongu začaly jako výraz nesouhlasu se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu Lamové.

Manifestace obvykle začínají pokojně, často však končí střety s policií. Ta se snaží protestující rozehnat slzným plynem. Protesty zasáhly i hongkongské letiště, které muselo v uplynulých dnech rušit lety. Od začátku protestů v červnu bylo zadrženo už více než 700 lidí.

Čínská polovojenská policie se dnes shromáždila v nedalekém městě Šen-čen, kde její členové mají v těchto dnech cvičení. To vyvolalo spekulace, že by mohli být nasazeni k potlačení protestů v Hongkongu. Tento týden čínský velvyslanec v Británii varoval, že pokud se situace bude dál zhoršovat, použije Peking k potlačení protestů sílu.

Ještě početnější demonstrace čekají Hongkong v neděli. Shromáždění v centru města se nejspíš zúčastní až statisíce lidí, odhadla agentura DPA.

 

Právě se děje

Další zprávy