Red Bull byl zprvu na Hondu opatrný, nyní už jde na maximum

Od GP Rakouska jde výkon Red Bullu jen a jen nahoru. Třetí muž poháru jezdců Max Verstappen si nemůže vynachválit zlepšující se výkon vozu i motoru Honda, který v posledních závodech předvádí maximální potenciál. Právě díky tomu vybojoval Nizozemec vítězství v Německu a druhé místo v Maďarsku, v obou případech zajel také nejrychlejší kolo.

Štítky: Honda Max Verstappen Red Bull Zveřejněno 18. 08 2019 — Martina Nová

Pro sezonu 2019 nově vídáme Red Bull s motory Honda, a jak se zdá, byl to krok tím správným směrem. Rakouská stáj se nenechala odradit potížemi, které sužovaly McLaren. Odešla z dlouho nefungujícího vztahu s Renaultem a rozhodla se zariskovat. Zatím se tato volba jednoznačně vyplácí, Max Verstappen se svým vozem z dosavadních 12 závodů vyhrál dva, jednou byl druhý a dvakrát třetí a nejhůře skončil pátý. Navíc je třetím mužem v poháru jezdců.

Mladý Nizozemec přiznal, že zásadní vliv na postupné zlepšování měl zprvu opatrný přístup Red Bullu. „K zahájení nového partnerství s Hondou jsem se vždy vyjadřoval opatrně. Věděl jsem, že jsou skvělí a budou mít dobré výsledky, ale ze začátku roku jsme sami měli několik drobných problémů s vozem. Auto nebylo z nějakého důvodu přesně takové, jaké jsme ho chtěli mít,“ připustil Verstappen.

Gasly se zastání nedočkal ani u Verstappena.

Zveřejnil(a) GPF1cz dne Pátek 16. srpna 2019

„Stále jsme tvrdě pracovali, továrna jela na plné obrátky, abychom měli co nejrychleji nové díly do vozu. Hlavní zásluhu na tom má samozřejmě Adrian (Newey), díky kterému jsme velmi rychle našli správné nastavení auta. To je opět příjemné řídit,“ řekl průběžně třetí nejlepší závodník. „Je vidět, že tlačíme víc a víc a stále vůz drží. Po všech negativních věcech, které měl McLaren s motorem a dalšími komponenty, jsme byli opatrnější. Myslím, že to byl správný přístup,“ libuje si jednadvacetiletý mladík.

Verstappen je šťastný, že se dostal do pozice nejbližšího vyzyvatele jezdců Mercedesu. Pořádně zatápět pod kotlem začal během GP Rakouska, kde vybojoval vítězství v přímém souboji s Leclercem. „Od Rakouska se nám povedlo přidat několik vylepšení, díky kterým jsme se ještě víc zvedli a můžeme jet s autem naplno. Zdá se mi, že také z motoru jsme začali dostávat větší výkon,“ popisuje. Průlom přišel díky nasazení nového předního křídla, které se skvěle přizpůsobilo vyššímu výkonu motoru Honda.

Nizozemec také objasnil, že menší konkurenceschopnost v úvodu sezony spočívala v tom, že monopost nebyl schopný dostatečně bojovat v blízkosti dalších vozů.  „Když začnete vylepšovat auto, jezdíte pak blíž a blíž. Kvůli tomu ale potřebujete v motoru větší tlak. Dělá to tak Ferrari a do jisté míry i Mercedes. Když jsme to udělali také, začali jsme každý víkend bojovat na čele,“ vysvětluje závodník Red Bullu. „Jak jsme viděli, v Rakousku auto ožilo a my jsme skoro létali. Na Silverstonu bychom mohli skončit druzí, ale po kolizi jsem se zaseknul za jinými vozy, a pak jsem bojoval s Charlesem (Leclercem),“ mrzelo Verstappena.

Tak proto nevzali zpět Kvjata… 😁

Zveřejnil(a) GPF1cz dne Středa 14. srpna 2019

Diskuse k článku

Napsat komentář