Hlavní obsah

Je to sopka před výbuchem, zbavili nás důstojnosti, popisuje vězněná dcera političky situaci v Kašmíru

Foto: facebook.com/pg/muftimehbooba

Oblast Kašmíru sdílejí jaderné mocnosti Pákistán a Indie. Ta svou část zbavila autonomie.

Reklama

Přestřelky mezi indickými a pákistánskými vojáky, zákaz vycházení, protesty obyvatel, uzavřené školy i přerušené komunikační kanály. Taková panuje situace v Kašmíru, jemuž Indie před více než týdnem zrušila autonomní status, oblast rozdělila na dvě teritoria a zemi obsadily desítky tisíc vojáků.

Článek

Jaký je ale aktuální stav na území sdíleném jadernými mocnostmi – Pákistánem a Indií -, není zcela jasné. Obyvatelé Kašmíru jsou odtrženi od světa. Indické bezpečnostní složky začátkem srpna přerušily téměř všechny telefonní linky. Oblast je odříznutá i od internetu.

Šéf kašmírské správy B. V. R. Subrahmanyam, jehož citovala agentura Reuters, však uvedl, že komunikační sítě se budou postupně obnovovat. Během víkendu by měla začít znovu fungovat většina ústředen. Školy se znovu otevřou po neděli, s nimi by měla být obnovena hromadná doprava.

Podle slov správce je Kašmír vystaven zvýšenému dohledu a přerušení komunikace z důvodu plánovaných útoků teroristů. „Důležitým faktorem těchto kroků byly předpokládané útoky ze strany teroristických organizací, ke kterým mělo brzy dojít. Následně byla přijata opatření omezující volný pohyb, zákaz shromažďování, omezení telekomunikačních sítí a uzavření škol. V rámci prevence bylo také zadrženo několik jednotlivců v souladu se zákonem, aby byl zachován pořádek a nedošlo k narušení míru,“ řekl na tiskové konferenci.

I přes zákazy protestují v ulicích celý týden stovky lidí. Po pátečních modlitbách lidé znovu demonstrovali ve městě Šrínagar, dovolávali se svobody a zmírnění indických podmínek. Protesty ale stále omezují vojáci, kteří jsou rozmístěni kolem mešit a opakovaně vyzývají obyvatele, aby nevycházeli.

V některých částech města se objevují plakáty, které naopak pobízejí obyvatele Kašmíru k protestům. Požadují také, aby kazatelé v mešitách při modlitbách o současné situaci obyvatele informovali.

Promluv a poneseš následky

Mezitím zůstávají zadrženi někteří kašmírští politici, několik z nich v domácím vězení. To je případ i dcery přední političky, bývalé premiérky státu Džammú a Kašmír Mehbúby Muftíové.

Iltija Muftíová proto požádala o pomoc Radu bezpečnosti OSN. Vyzvala ji k jednání proti omezování milionů lidí, kteří jsou podle jejích slov „drženi v klecích jako zvířata“ a považováni za „potravu pro děla“. Lidem postupně docházejí potraviny, nemají údajně přístup ani k lékům.

„Nechte je jít, osvoboďte je,“ vyzývá vězněná žena.

Dům rodiny Muftíových minulý týden obsadily více než dvě desítky ozbrojených vojáků, kteří zablokovali veškerý přístup do budovy. Takto popsala situaci Iltija pro server The Guardian v situaci, kdy je stále v domě. Pro své zadržení nedostala žádný právní důvod. Nicméně je zřejmé, že svobody ji zbavila veřejná kritika indické vlády. Muftíová také ztratila právo na vlastního obhájce, jakékoliv návštěvy má zakázané.

Politička a matka Iltijy byla indickou vládou uvržena do domácího vezení už 5. srpna. Tedy ještě předtím, než Indie oznámila odebrání autonomie Kašmíru. Spolu s ní vláda zadržela dalších asi 500 lidí. Údajně se tak snažila předejít nepokojům.

Mehbúba Muftíová se zasazovala proti sdílené budoucnosti Kašmíru s Indií – názor, který je za současného stavu zcela potlačován.

„Bylo mi zcela jasně řečeno: v první řadě se ujistíme, že se váš názor nedostane ven, a nebudete vyslyšena. Pokud ano, buďte připravena nést následky,“ popsala Iltija Muftíová. „Opravdu se bojím o svůj život. Nemyslím si, že jsem v bezpečí, nedůvěřuji této vládě. Způsob, jakým odstranila zvolené politiky, je děsivý,“ dodala v rozhovoru pro The Guardian.

Kašmír je sopka před výbuchem

I přesto, že se indická vláda snaží potlačit nepokoje v ulicích, napětí a nespokojenost obyvatel stoupá. „Lidé jsou tak naštvaní. Zuří nad tím, jak byli zbaveni svých práv,“ řekla Muftíová s tím, že Kašmír je sopka čekající na výbuch.

„Nejen, že zmasakrovali náš stát a rozštěpili ho na dvě části, ale také nás zbavili naší důstojnosti,“ namítá Muftíová.

Podle indického správce Kašmíru 12 z 22 okresů oblasti funguje zcela normálně. Omezení jsou pouze v noci v pěti z nich. Uvedl také, že o život nepřišli žádní civilisté.

S jinou informací ale přišla pákistánská armáda. Ta oznámila, že ve čtvrtek Indové zastřelili na pákistánské straně Kašmíru tři vojáky a dva civilisty. Indičtí vojáci pak při pohraniční přestřelce v pátek zabili dalšího pákistánského vojáka. Jde o šestou pákistánskou oběť přeshraniční střelby za necelých 24 hodin, informovala agentura AP. Indie přišla za den o pět svých vojáků.

Reklama

Doporučované