Že jste si vždycky přáli objednat jídlo a pití před Messenger nebo usltat si v oblacích v pohodlné manželské posteli?

Zatímco některé aerolinky se předhánější maxiálně tak v tom, jak malé příruční zavazadlo si můžete vzít na kabinu, jiné naopak víc a víc pracují na skvělém zážitku z letu.

Tady je přehled těch nejlepších prvních tříd, kterými se momentálně můžete proletět.

První třída v A380 společnosti Etihad

Hned, jak vstoupíte na vrchní palubu Airbusu A380 společnosti Eihad, čeká vás vlastní „apartmán“. A v něm si budete moct natáhnout nohy a dát dvacet ještě, než vás kapitán stihne přivítat hlášením. Na rozdíl od většiny sedadel v první třídě, totiž nemusíte čkat, až vám letuška ze sedala rozloží postel, ve vašem kupé je totiž postel a sezení zvlášť. Můžete si tedy od začátku vybrat, co je vám pohodlnější. Pokud si nohy naopak budete chtít protáhnout, o kousek dál je bar, kde vám čísník rád namíchá třeba suché martini. Jídlo vám na palubě samozřejmě uvaří dle vaší momentální chuti a jestli po tom všem budete potřebovat vzpruhu, můžete skočit do sprchy.

První třída v 777 společnosti Emirates

Tak skvělé, jak jen byste od Emirates čekali. Po nástupu na palubu si nového Boeingu 777 si hned všimnete, že dvě řady kabinek lemují každá z jedné strany okna, zatím co třetí se napíná ve středu letadla. Aby ale pasažéři cestující uprostřed nepřišli o výhled, Emirates do „apartmá“ nainstalovala HD obrazovku, která promítá výhled z okna v reálném čase. Po pár sklenkách archivního Mounton Rotschild už ani nebudete mít pocit, že nesedíte u opravdového okénka. Asi nejlepší vychytávka jsou antigravitační sedadla speciálně navržená tak, abyste necítili žádnou menší turbulenci či výkyv. Hladká let tak může začít.

Prémiová třída „La Premier Class“ společnosti Air France

Tahle letenka má v sobě snad vše: posádku, která prošla sommeliérskými kurzy, povlečení z hedvábí a asi největší bonus? Na palubu letadla vás přivezou speciálním autem, tudíž se vyhnete čekání v odletovém terminálu. Navíc ti z vás, na které vždycky vyjde místo v uličce, rozhodně nadchne, že každé malé „apartmá“ má pro sebe čtyři okénka. Před odletem také doporučujeme lehkou dietu. Ne proto, že byste jinak letadlo přetížili, pro Air France pracují ti nelepší šéfkuchaři, kteří do si občas do oblak odskočí uvařit ze své renomované restaurace na zemi. Bon appétit!

První třída v A380 společnosti Singapore Airlines

Společnost Singapore Airlaines si zakládá na výborném servisu napříč třidami a u té nejvyšší se překonává. Zážitek totiž začíná už v jejich lounge na letišti. Tam Dom Perignon teče proudem a vy se tak můžete příjemně naladit na následující let. Na palubě letadla už na vás čeká soukromé „apartmá“, ve kterém se nachází jak postel, tak i pracovní stolek, kdyby vás náhodou napadlo odesílat maily a kontrolovat růst svých akcií na burze. Díky dvaatřiceti palcové televizní obrazovce, na které si můžete promítnout čerstvé filmové noviny, se ale vsadíme, že se vám do práce moc chtít nebude.

První třída společnosti Cathay Pacific

Jestli po příchodu na palubu rádi slyšíte větu „Mohu vám nabídnut sklenku vychlazeného Krug Grand Cuve 2004?„, pak jste si koupili letenku u správné společnosti. Asi největší zajímavostí je, že postele v první třídě jsou tak široké tak, že by se na nich skvěle vyspali dva. Určená jsou ale pro jednoho, takže se máte na co těšit.